HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Vedd könnyedén...avagy hogyan utazzunk Indiában?

2010.02.28. 21:27 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

Egy barátom és barátnője meg fog minket látogatni Varanasiban, ennek örömére összeszedtem pár gondolatot számukra, amit az indiai utazgatással kapcsolatban nem árt tudni. Bár sokat beszélgettünk erről, született egy e-mail is a témában, amit – kicsit személytelenítve – most közreadok. Hátha más számára is hasznos. :-) Ha érdekel, kattints a tovább gombra.



Érkezés Delhibe:


Ha először jártok ilyen helyen, akkor szerintem érdemes előre  lefoglalni a szállást az első éjszakára. Nem drága, de megfelelő pl. a Hotel Star Paradise. Ez bent van a main bazaar-ban (a legtöbb olcsó hotel itt van), azaz a környezet igazán indiai, de biztonságos, ahogy egész India is. Ha ide foglalsz, írd meg, hogy felsőszinti és ablakos szobát kérsz, mert ezek a jó szobáik. És mivel kora hajnalban érkeztek kérj transzfert is. Ez ugyan jóval drágább, mint ha prepaid taxival mennél, de a kihalt main bazaarban esélyed sem lesz megtalálni a szállást enélkül.

Pénzt váltsál a reptéren, akár elég sokat is, nem jelentős az árfolyamkülönbség a városhoz képest és szar dolog, ha az embernél nincs pénz. Vidéken amúgy általában rosszabb árfolyamon váltanak, mint Delhiben.



Városnézés:

Az LP térképe alapján a városokban valamennyire lehet tájékozódni, de ha mégse sikerül, akkor kérdezősködjetek. Mindenki segítőkész, de gyakran mondanak hülyeséget (nem rosszindulatból :-)). Ezért célszerű inkább gyakrabban kérdezni, hogy még időben kiderüljön. :-). Nagyobb távolságokat motoros riksával menjetek. Az ár erősen alku kérdése. Ha kevés az időtök, ne nagyon menjetek bele az olyan ajánlatokba,  hogy olcsón elvisz, de cserébe menj be vele 1-2 üzletbe. Ezek az üzletek nagyon drágák (ilyen helyen is sokat lehet alkudni, de még úgyis pofátlanok az árak) és szinte mindben ugyan az van...cserébe üzletenként vagy 20-30 percet elvesztegetsz az idődből (odamenni, bent lenni, stb.). A riksa szerintem kilométerenként 7 -10 rúpia körül lehet  (de ez függ várostól és az utas rászorultságától is :-)), de egy idő után már úgyis érezni fogjátok az árakat. Mivel egy rúpia kb. 4 forint, így azért akkor sem kell idegeskedni, ha valahova 10 -20 rúpiával többért visznek el.


Sok helyen van belépő és a fényképezésért gyakran külön pénzt kérnek (nem is keveset). Ha nem akartok valahol fényképezni, akkor a fényképezőt rakjátok be a táskába és figyeljetek oda, hogy nehogy a fényképezős árat kérjék tőletek (pl. a Delhiben a nagymecset vörös erőd felőli bejáratánál szerintem nincsenek is kint az árak, a jegyárus pedig előszeretettel adja egyből a fényképezős árat. Fényképezés nélkül talán 20 Rs, fényképezéssel pedig 200 Rs).

Néhány helyen viszont külön jeggyel sem lehet fényképezőt vinni, ilyen helyekre még mobiltelefont sem lehet bevinni. Ez főleg templomoknál szokott előfordulni, itt általában semmilyen módon nem tudod bevinni és nem is érdemes megpróbálni (gyakran meg is motoznak). Jó hír viszont, hogy általában ilyen helyeken van csomagmegőrző, akik pár rúpiáért cserébe vigyáznak rá (mondjuk időnként fehér embertől megpróbálnak többet kérni, de 5-10 rs-nél soha ne adj többet, legyél határozott). Azoknál nyugodtan otthagyhatod a cuccod.

Néhány templomba pedig egyáltalán nem engednek be idegent. Általában. Ilyen helyeken a kapuban álló örök megvesztegetésével ne próbálkozz, az igen kellemetlen tud lenni. de mégis érdemes odamenni a templomhoz, hátha szerencséd van. Pl. Varanasiban az Aranytemplomba úgy jutottam be, hogy egyszerűen odasétáltam, udvariasan megkérdeztem, hogy bemehetek-e, mire az őrök bólogattak, csak mutatták, hogy tegyem le a cuccomat a csomagmegőrzőbe. Senki nem kért tőlem semmit ezért. (az utikönyvek és saját, illetve ismerősők korábbi tapasztalta szerint is ide pl. tilos a belépés idegenekenek.) Vagy ha szerencséd van, akkor összeismerkedsz valakivel, aki bevisz. Pl. Nasik közelében a Trimbak templomba úgy jutottunk be, hogy az egyik pappal ismerkedtünk meg az utcán, amikor megetettük szénával az ott várakozó teheneket :-)

Templomokban a cipőt/szandált le kell venni. Vagy van megőrzés (fizetni kell), ha nincs, akkor pedig  vagy otthagyod csak úgy a bejáratnál, vagy beviszed a kezedben (ha nem szólnak érte). Zokni mindenképpen legyen rajtatok, csak hogy nem kapjatok csini bőrbetegségeket.

 

Alku:

Az alkudozás során szerintem az a jó taktika (nem csak a riksázáskor, hanem általánosságban is), ha nagyjából megbecsülőd a helyes árat és valamivel az alá mondod a kezdő "licitedet". Amikor megkérdezed az árat, akkor jó eséllyel ő úgyis többszörösét mondja a valós árnak, ennek ellenére Te ne mondj irreálisan keveset, mert akkor tudni fogja, hogy neked fogalmad sincs a valós árról. Viszont ő hiába enged sokat, Te akkor is csak kis lépésekben emeld az ajánlatodat (ne hagyd magad presszionálni, hogy ő már mennyit engedet :-)). Ha már az általad gondolt reális árnál (vagy valamivel felette) vagytok, akkor egyszerűen menj el, ha jól tippelted az árat, akkor úgysem hagyja ezt. Ha mégis, akkor vagy rosszul tippelted meg az árat, vagy – különösen turistás helyeken - abban reménykedik, hogy majd fog egy balekot helyetted, akinek kell annyiért is az áru vagy a szolgáltatás. Ha már a sokadik próbálkozásra sem jön össze annyiért, amennyiért szeretnéd, akkor valószínűleg többet kell fizetned.  És még egy fontos szabály: alku során nem idegeskedni, kedvesen határozottnak lenni és mindig mosolyogni. :-)

 


Evés:

Utcai kajáldákban lehet nyugodtan enni, de csak akkor ha szimpatikusnak tűnik és előttetek fő/sül frissen a kaja. Az olcsó, helyiek által is látogatott kisvendéglők szintén rendben vannak. A drágább éttermekben sem biztos, hogy biztonságosabb a kaja, a hús pl. könnyen lehet állott (mert kicsi a forgalom). Amúgy a húst inkább hanyagoljátok, ha kibírjátok (én nem szoktam kibírni :-)). Ha nyugati ízvilágra vágytok, akkor a nagyobb városokban van Meki is, ott nyugodtan ehettek bármit (mondjuk jeget nem kérnék azért az italba és salátát sem ennék, de elvileg azok is biztonságosak). Nyers zöld salátát lehetőleg soha ne egyetek, mert általában csapvízzel mossák (ha mossák :-)), jó eséllyel hígan távozik belőletek. Ja és vonatokon sem javaslom a vacsorát megrendelni...én ugyan többször ettem és nem volt bajom, de a múltkor a lányok csinos bélfertőzést szedtek össze tőle. Amúgy az általános szabály az, hogy ha valami nem szimpatikus, akkor azt ne egyétek meg, inkább hagyjátok ott.

Az első napokban érdemes jobban odafigyelni, mert ekkor még nincs hozzászokva a gyomrod a helyi normál bacikhoz és a fűszeres ételekhez sem. Esetleg kaja után egy-egy nagyobb korty whiskey is segíthet, de azért a nagyobb fertőzésektől nem óv meg.


Lassi:

A lassi (aludttejből készült turmix) sajnos kihagyhatatlan, mégha van is némi kockázata...de hát kockázat nélkül olyan unalmas lenne. Nekem a banános a kedvencem. De készítik mindenféle szezonális gyümölccsel is, illetve van a plain lassi (ez édes) és a sós lassi is (ez meg borzalmas ;-)).   Jodhpurban lehet India talán legfinomabb plain lassiját inni...az óratoronynál lévő piac déli bejárata közelében van egy helyiek álatl látogatott lassi-zó.

 

Víz:

Mindig csak palackozott vizet igyatok, azzal is mossatok fogat. Üdítőkbe jeget soha ne kérjetek. (Ha turistás részen vagytok és nyugati style kinézetű a hely és a pincér esküszik, hogy ásványvízből van, akkor esetleg...de ez azért orosz rulett. :-))



Öltözködés:

A lányoknak nem célszerű túl kihívóan öltözködni, anélkül is elég feltűnöek lesznek.  :-) Könyű nadrág vagy hosszú szoknya, a válluk ne látszódjon ki (ha újatlan pólót visel, akkor tegyen a vállára egy kendőt). Rövidnadrágot a férfiak sem viselnek, az gyerekeknek való öltözet (a férfinak minimum térd alá érjen a nadrág).

 

Koldusok:

Főleg a turistás helyeken lehetnek kicsit zavaróak, mert ott már professzionálisan űzik ezt a mesterséget. Ha a koldus odamegy hozzátok, akkor nézzetek a szemébe és úgy mondjátok barátságosan, de határozottan, hogy nem. A legjobb ha ezt a kezeddel és a fejeddel is jelzed. Ezek után pedig ne törődj vele mégha egy darabig követ és tovább kéreget is. Ha az elején kerülöd a tekintetét, vagy láthatólag feszélyez a jelenléte és elhúzódsz tőle, akkor megpuhíthatónak fog gondolni és nem száll le rólad. Ha megérint, akkor már nézhetsz rá csúnyán, szóval és kéztartással figyelmeztetheted is, sőt, ha ezek után is pofátlan, akkor a kezére is csaphatsz (azért ne túl erősen, ne törd el a kezét). Ha egy koldustól szívességet kérsz (pl. útbaigazítás) vagy fényképezni akarod, akkor - különösen, ha kéri - illik némi pénzt adni neki...max 5 rúpia, de kevesebb is elég, ha van apród. Annak, akitől nem kértél szívességet, általában ne adj, mert a többiek ezt azonnal látni fogják és onnantól nehéz lesz őket lerázni.



Veszettség:

Állatok simogatása szigorúan tilos, Indiában komoly veszély a veszettség. Majmokra a városokban is vigyázni kell, mert nagyon pofátlanok és erőszakosak tudnak lenni, könnyen harapnak.



Vonat.

Vonatot a legjobb Interneten foglalni, 30 nappal lehet előre így. Nem muszáj itthonról, ott is vannak Internet-kávézók. A jegyért bankártyával tudsz fizetni. (Nem minden payment gateway működik a magyar kártyákkal, így ha valamelyikkel nem sikerül, akkor érdemes másikkal kipróbálni.)

Ha véletlenül nagyon nem kapsz jegyet a megfelelő időpontra, akkor még meg lehet próbálni személyesen is. Általában a turista kvótára még fogsz jegyet kapni, esetleg ha arra sem, akkor megkeresheted az állomásfőnököt, neki is szokott lenni pár szabad jegye. Ennek ellenére a legnépszerűbb vonalakra a főszezonban tényleg ajánlatos lehetőleg előre foglalni, főleg a magasabb osztályokra (3AC és felette).

Ha nincs már hely a vonaton, akkor kapsz várólistás jegyet. Internettes vásárlás esetén ugyanúgy meg kellett adni a bankkártya számát, és leveszik a pénzt, mintha kapnál jegyet. Aztán az Interneten tudod követni napról napra, hogy mész előre a várólistán. A várólistás jegyeken nincs kocsiszám, meg helyszám. Amikor a várólistásból rendes jegy lesz, akkor kapod meg meg a kocsi meg a helyek számát. Ha a várólista nem fogy el előled és nem kapsz rendes jegyet, akkor visszautalja a vasúttársaság a pénzt. Ez esetben persze meg lehet próbálkozni egy „super fast express”-re szóló „general ticket”-et venni az állomáson és felszállni vele a vonatra. Ez legális, csak nem ülhetsz/fekhetsz le sehova, amíg nem beszélsz a kalauzzal. A kalauz aztán keres neked helyett, persze zsebbe adott pénzért (kb. annyit fog kérni, mintha megvetted volna a jegyet)...általában van hely, de azért nem garantált.  

Nagyobb városokban minimum 1 órával, kisebb városokban minimum fél órával előbb menjetek ki. ugyanis néha nem olyan triviális megtalálni, honnan is indul a vonat és melyik is lesz a tietek. Érdemes kérdezgetni a vasúti személyzetet, de nem érdemes vakon hinni nekik...szoktak tévedni. :-) Mint ahogy az információs táblán levő kiírások sem mindig megbízhatóak. És persze az utazóközönség sem tévedhetetlen. :-))) Ja és készüljetek fel, hogy időnként késnek a vonatok...akár órákat is...de hát ez remek alkalom arra, hogy pihenjetek, útikönyvet olvassatok vagy ismerkedjetek. Hosszabb távokra, főleg éjszaki utakon a 3AC-t javaslom, de ha arra nincs hely, akkor a sleeper-en is el lehet lenni. Esetleg a 2AC-t is kipróbálhatjátok, de az drága és még ritkábban van rá hely (ha egyáltalán van ilyen kocsi a vonaton). :-)



Busz:

Ha buszpályaudvarról indul, akkor általában ott lehet jegyet venni, ha nem, akkor a buszon.

Szólj hozzá!

Címkék: utazás india

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr391798286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása