HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Pooja Patel

2010.08.05. 03:40 :: Sajo - www.chanceindia.org

Ezúttal Pooja Patellal készítettünk interjút, aki egy nagyon szegény 20 tagú falusi nagycsaládban él, ennek ellenére osztályelsőként végzett tavaly az iskolában. Aki kicsit többet szeretne megtudni Pooja-ról, az kattintson a tovább gombra...és persze nézze meg a videót is. :-)

Ugyan Pooja-nak csak két öccse van, azonban a családja mégis igen nagy, mert ahogy az Indiában gyakran előfordul, az egész család együtt él...így nem csak testvéreivel és szüleivel osztoznak a házon, hanem számtalan nagybácsival, nagynénivel, és unokatestvérrel. Ami még önmagában nem lenne olyan nagy baj, ha a ház nagy lenne....de nem az. Összesen húszan élnek a házban, így Pooja öt tagú közvetlen családjának egyetlen szoba jut. Ám ami még ennél is nagyobb baj, hogy összesen két férfinak van munkája a családban, Pooja édesapjának és az egyik nagybátyjának. Mindketten selyemszövők és felváltva használják a ház fészerében levő szövőszéket (a videó hátterében ennek a hangját lehet hallani). És ugyan egy pici földjük is van, amit a család közösen művel, azonban a család összes havi bevétele így sem haladja meg a 4000 rúpiát, ami a mostani igen gyenge forintárfolyamon számolva is csak 20 000 forint. Azaz fejenként 1000 forint jut a havi megélhetésre. Akit érdekel, hogy ebből hogyan lehet megélni, az olvassa el az erről szó korábbi bejegyzésünket.

Egy ilyen nagy családban pedig, ahol ráadásul ő az egyik legidősebb gyerek, sok dolga van a ház körül Pooja-nak. Reggelenként az ő feladata a mosogatás, ami egy húsz tagú család esetén azért nem kis munka, ráadásul a mezőgazdasági munkák idején neki is kell a földeken segíteni délutánonként. Ennek ellenére Pooja igen jó tanuló, tavaly osztályelső lett. Amit mi sem bizonyít jobban, minthogy kérés nélkül angolul próbált minél több dolgot elmondani az interjú során. És ugyan ez nem mindig sikerült tökéletesen, de ez nem az ő hibája, hanem a falusi oktatás hiányosságait mutatja. Ugyanis Pooja szorgalmas, rendszeresen jár az általunk tartott órákra is, így Dóri személyesen győződhetett meg arról, hogy a többieknél még így is sokkal jobban beszél angolul. De hiába a kiemelekdő tehetség és szorgalom, a család idén már nem tudta volna kigazdálkodni az iskola költségeit...azaz Pooja-nak hamarosan házasodnia kellett volna...de mivel találtunk támogatót számára, így folytathatja az iskolát. :-) 

 

 
 

 

Szólj hozzá!

Címkék: india riport chanceindia

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr822197428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása