HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Indiai mindennapok - Kasztrendszer

2010.11.01. 09:21 :: Sajo - www.chanceindia.org

Ha a nyugati világban szóba kerül a kasztrendszer, szinte mindenki elítélően nyilatkozik róla, hosszasan ecsetelve az embertelenségét. Ami érthető is, hiszen hozzánk többnyire csak azok az elborzasztó hírek jutnak el, hogy rengeteg ember szenved hatósági és közösségi erőszaktól, hátrányos megkülönböztetéstől Indiában, csak azért, mert kaszton kívüliek, azaz érinthetetlenek. Gyakran hallani, hogy korlátozzák az érinthetetlenek ivóvízhez, termőföldhöz, saját ingatlanhoz, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz, de még a szabad vallásgyakorláshoz való jogát is. Valamint azt is tudjuk, hogy ha valaki egy bizonyos kasztba születik, akkor nem választhatja meg szabadon, mit szeretne dolgozni és nincs más lehetősége, mint úgy élni az életét, ahogy azt a kasztja szabályai megkövetelik. Az időnként fel-fellángoló kaszt alapú erőszak valóban borzalmas, de mielőtt valaki ezt azzal intézné el, hogy India társadalma elmaradott és barbár, javaslom, hogy nézze meg az elmúlt napok magyarországi híreit, biztos vagyok benne, hogy köztük is találni fog hasonlóan szörnyűeket. De a kasztrendszerről szóló hírek negatív hatását még az is tetézi, hogy a mi nyugati invidualista neveltetésünk az egyéni szabadságjogok ilyen fokú korlátozását nem tudja elfogadni. De valóban csak rossz oldala van a kasztrendszernek? A tovább gombra kattintva az erről szóló gondolataim olvashatók.

49 komment

Címkék: india életmód

süti beállítások módosítása