HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

A második on-line szülői értekezlet

2011.02.28. 08:47 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

Szombaton megtartottuk a második on-line szülői értekezletünket. Ugyanúgy, mint az első alkalommal, most is izgultunk, hogy minden rendben menjen, legyen Internet, működjenek az eszközök, és persze jöjjenek el a támogatók is. Szerencsére minden rendben ment, így egy jó hangulatú esemény kerekedet belőle. Legalábbis remélem, hogy minden résztvevő így érzi. :-) Mindenesetre most egy indiai barátunk segítségével videóra is vettük a beszélgetést, legalábbis az általa fontosnak ítélt részeket. Mivel magyarul nem tud és igazából angolul sem nagyon, így pár érdekes-vicces részlet kimaradt, de azért így is össze tudtam rakni egy olyan videót, ami talán jól visszaadja a hangulatot. A fenti videón az általam tartott helyzetértékelésből csak pár mondatott raktam be, úgy gondoltam ugyanis, hogy a gyerekek érdekesebbek nálam. :-) Viszont a tovább gombra kattintva szöveges formában azért megtalálható, amit az alapítványunk munkájáról és a jövőbeli terveinkről mondtam. Na és még néhány fénykép is.

 

 

Ahogy a beszélgetésen is megígértem, íme itt van írásban, amit bevezetésként elmondtam a résztvevőknek, sőt, még pár gondolattal több is, ugyanis izgalmamban élőszóban kihagytam pár apróságot, amit azért még el szerettem volna mondani:

Jelenleg 58 gyermeket vontunk be a programba, eddig 54-nek már találtunk támogatót és bízunk benne, hogy mire kezdődik a következő tanév a többi négynek is fogunk találni. (Indiában a tanév kezdete iskolánként változó, a városban általában március-áprilisban kell beiratkozni, vidéken valamivel később.)

Az idei tanévben támogatott gyerekek év végi vizsgaeredményeit össze fogjuk gyűjteni és minden támogatónak meg fogjuk küldeni.

Az alapítványnak sikerült takarékosan gazdálkodnia az előző évben, ezt elősegítette, hogy a sok gyerek miatt több iskolában is kedvezményeket kaptunk a tandíjakból, illetve olcsóbban tudtuk beszerezni az egyenruhákat és néhány esetben a könyveket is. Még ugyan lesznek költségek ebben a tanévben is - pl. sok helyen vizsgadíjat kérnek a diákoktól -, de várhatóan marad valamennyi tartalékpénz a gyerekek támogatásából (kb. 2-300 ezer forint). A tartalékot szükség esetén arra fogjuk felhasználni, ha esetleg valamelyik támogató a következő tanévre már nem tudná vállalni a támogatást, akkor a gyermeknek ne kelljen abbahagynia az iskolát, hanem ebből a pénzből fedezzük az iskolai költségeit, amíg nem találunk számára újabb támogatót.

Természetesen továbbra is tartjuk, hogy a gyerekek támogatására adott összegekből csak a gyerekek oktatásával kapcsolatosan költünk pénzt, a szervezet egyéb költségeit más forrásokból fedezzük (egyenlőre magánszemélyként saját magunk, később esetleg pályázatok útján vagy jótékonysági események szervezésével). Az alapítvány honlapján a teljes pénzügyi elszámolásunk továbbra is nyomon követhető, illetve a bizonylatok elektronikus másolatai is megtekinthetők.

Mivel a vidéki iskolák nagyon rosszul felszereltek és még a jobbakban sincsenek számítástechnika és angoltanárok, ezért a támogatott gyerekek számára külön szervezünk számítástechnika és angol oktatást. Számítástechnika tanár heti ötször jár ki Mehdiganjba, ahol a Lok Samiti iskolájának a két régi, nem működő számítógépét megjavíttattuk és vettünk is egy új számítógépet. Az angolt jelenleg Dóri, március közepétől pedig a három hónapra érkező Szilvi (ott volt a szülői értekezleten) fogja tanítani.  Később igyekszünk majd megfelelő helyi angoltanárt is találni, aki rendszeresen jár majd ki és délutánonként órát tart a támogatott gyerekeknek. Hosszabb távon tervezzük egy olyan program elindítását is, ami kimondottan a falusi iskolák felszereléssel való ellátásában és a tanáraik képzésében próbál majd segíteni. 

A városi gyerekek iskolái jobban felszereltek, itt viszont a gyerekek korrepetálását kell megoldani. Ezt jelenleg részben Dóri végzi, részben pedig más önkéntesek (általában amerikai vagy más nyugati országból érkező diákok, akik jellemzően pár hetet töltenek el a városban és közben részidőben szívesen segítenek a tanításban).

Szóval ez az összefoglaló a működésünkről, az eseményről magáról inkább beszéljenek a képek és a videó. Remélem visszaadnak valamit abból a jó hangulatból, amiben részünk volt. Köszönjük még egyszer mindenkinek, aki eljött és persze a gyerekek nevében is nagyon köszönjük minden támogatónak – akár el tudott most jönni, akár nem-, hogy ennyi gyermeknek adnak esélyt egy szebb, emberibb életre.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr852696704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása