HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Politika és vallás

2011.03.05. 15:29 :: Sajo - www.chanceindia.org

Még hogy a vallásnak nincs köze a politikához!? Már Gandhi is megmondta, hogy „aki szerint a vallásnak semmi köze a politikához, az nem tudja, mi a vallás.” De szerintem ő sem úgy gondolta, mint ahogy azt a következő kis történet mutatja. Ha nem lenne benne haláleset, akkor nagyon viccesnek találnám, így csak szomorúan morbid...mindenesetre ez egy nálunk még nem ismert módja a képviselői visszahívásnak. A tovább gombra kell kattintani a részletekért.

A múltkoriban kezembe akadt a The Telegraph című újság 2011. január 28-i száma. Szeretem átfutni időnként a helyi napilapokat és magazinokat, mert jó betekintést engednek az itteni életbe. A szemem meg is akadt egy rövid cikken, aminek azóta kicsit jobban is utánanéztem, és több más újságban is megtaláltam a hírt...így már minden részlet tiszta. :-)

Na de miről is szól a történet? Hát arról, hogy miként ért gyászos véget szegény Polur Varadhan Kongresszus párti képviselő politikai pályafutása. Nem, nem bérgyilkosok végeztek vele, nem is egy pártközi összecsapásban szenvedett halálos sebet, de még csak nem is egy elégedetlen választópolgár verte agyon lapáttal. Hanem a saját párttársai szerették volna megakadályozni, hogy a pártjuk újra őt jelölje a hamarosan megtartandó választáson. Ugyanis elégedetlenek voltak a teljesítményével, azt kifogásolták, hogy politikailag inaktív volt, nem képviselte a választóit, ritkán lehetett csak látni a választókerületében.

És hát Indiában mi is a legjobb módja a tiltakozásnak? Az elégedetlen párttársak szerveztek egy imát az egyik templomban, ahol közösen azért imádkoztak, hogy az istenség akadályozza meg, hogy Varadhan képviselőt jelölje újra a pártjuk. A szertartáson több százan vettek részt a választókörzet falvaiból, és még kecskeáldozatot is bemutattak Mariamman istennőnek, hogy az ima biztos meghallgattasson.

Néhány nap múlva a képviselőt váratlanul kórházba szállították, ahol rövidesen meghalt. A szertartást szervező párttárs szerint ők csak politikailag szerették volna megbüntetni Varadhan képviselőt, nem gondolták volna, hogy ez lesz az imájuk eredménye.  Mindenesetre most egy részvéttalálkozót is fognak azért szervezni.

A történet angol nyelven több helyen is megtalálható, például:


Ez most csak egy kis bevezető volt az indiai politikai élet rejtelmeibe, mert hamarosan szeretnék írni egy bővebb összefoglalót az indiai politikai rendszerről és szeretett politikusaikról.:-)

6 komment

Címkék: vallás india életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr592712867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cortes 2011.03.06. 16:17:55

Kedves Sajó!
Érdeklődéssel várom, bár engem mindig az ember érdekel. A köznapi ember. Gandhi után gondolom, erénynek számít a politizálás Indiában a nép között is.(?)
Egyszer szívesen olvasnék még arról, hogyan változik az emberek beállítottsága, mentalitása, stb ha haladunk északról délre. Ez most talán kívül esik a témán.
Üdvözlettel

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.08. 04:37:57

@cortes: Kedves Cortes!

Hát, mára a politikus réteg inkább egy kasztra emlékeztet, ahol a családon belüli pozíció öröklés sem ritka. Ebbe a kasztba betörni, csak sok pénzzel lehet...de erről majd később, sok érdekes anyagot gyűjtöttem a témában. Mindenesetre annyit elárulhatok, hogy nagyon durva dolgok mennek itt, épp ezért a politikusokról elég rossz az átlagemberek véleménye...azt hiszem, nem is alaptalanul.

Észak-Dél. Hát, északon általánosságban véve még nagyobb a nyomor (persze vannak kivételek, mint pl. Punjab vagy Himachal) és ez sok mindent meg is határoz. Délen talán a hagyományokat is jobban tartják, persze pont Varanasi kivétel, ahol élünk, mert ez hiába van északon, ugyan vallási központként elég konzervatív ilyen téren. Szóval nekünk délen (is) kellemes tapasztalataink vannak, de hallottam már olyanokról is, akik a tamiloktól szinte elmenekültek...szerintem ennek az lehet az oka, hogy ott a legerősebbek a hindú hagyományok, a viselkedési kultúra épp ezért még inkább elüt a mi nyugati civilizációnkétól.

Üdv,
Sajo'

cortes 2011.03.14. 22:21:56

Kedves Sajó! Az én számomra nem olyan evidens, hogy ahol erős a vallási hagyomány, az mit jelent a gyakorlatban egy nyugati ember számára, mitől elviselhetetlen. Az, hogy eltér a nyugati civilizációtól, az önmagában talán nem elég ok. Úgy értem ez nem lehet váratlan. Azt hallom, hogy a hindu, egy elfogadó vallás, de lehetséges (?), hogy ezeken a helyeken a kasztok is szigorúbban elkülönülnek. Ráadásul – egyes információk szerint – a nyugati ember is érinthetetlennek számít a hagyományokat követő hinduk szemében… de ez csak találgatás a részemről.
-cortes-

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.15. 04:54:53

@cortes: Kedves Cortes!

Igen, én is hallottam azt, hogy a nyugati ember elvileg kaszton kívüli, is mint ilyen "alsóbbrendű". Azonban a gyakorlatban inkább pont az ellenkezőjét tapasztalom, fehérként rengeteg előjogunk van. Az étterembe, ahova egy indiai csak öltönybe léphet be, a fehér ember bemehet kinyúlt pólóban és papucsban. Az orvosnál a helyiek két órát várnak, a fehér ember 20 perc után sorrakerül. Számos papi család is látott már minket vendégül, mindig a legnagyobb figyelmet és tiszteletet kaptuk. Igaz, van néhány hindu templom, ahova a kasztonkívülíségünk miatt nem engednek be, de ebből nagyon nagyon kevés van (egész pontosan eddig én kettő ilyennel találkoztam, de az egyikből azután tiltották ki a fehéreket, miután sok turista illetlenül viselkedett, a másikba meg épp a templom egyik papja vitt be engem, miután megismerkedtünk).

Amúgy tamilokat szerintem egyesek nem a vallási hagyományok miatt tartották elviselhetetlennek, az inkább tetszeni szokott a kívülállóknak, mert számunkra "egzotikus" és érdekes. Hanem azért, mert ott még élesebben előjön a két kultúra különbsége. És ha nem ismered kicsit jobban az indiai kultúrát, akkor számos dolgot undvariatlan vagy akár bunkó dolognak gondolsz, és azt hiszed, hogy veled szemben milyen csúnyán viselkednek. Pedig erről szó sincs, csak más a kultúrájuk.

Mivel ez így talán nem teljesen érthető, írok egy egyszerű példát. A hindu társadalom a nyugatinál sokkal együttműködőbb, sokkal közösségibb. Itt ha valakinek a zsebében van egy toll és a másiknak szüksége van rá, hogy felírjon valamit, akkor teljesen természetes, hogy használja. Ezért gyakran csak megböki a másikat, esetleg odamormolja, hogy ad ide a tollat. A másik meg szó nélkül odaadja. Nincs semmi "kérem", "köszönöm" vagy "szívesen". Minek, hiszen teljesen természetes az ilyesmi. Sőt, gyakran fogalmuk sincs, hogyan reagálják le, ha te udvariaskodsz ilyenekben. És ez csak egy példa, rengeteg ilyen apróság van még, aminek ha nem tudod az okát és nem fogadod el, mint kulturális különbség, akkor zavarni fog.

üdv,
Sajo'

cortes 2011.03.15. 20:18:40

Kedves Sajó!
Köszönöm a részletes választ!
Sok sikerélményt kívánok a munkátok során!
-cortes-

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.16. 06:07:32

@cortes: Kedves Cortes! Nincs mit, erre van a blog. :-) Üdv, Sajo'
süti beállítások módosítása