HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Kik azok a baulok?

2011.03.22. 08:37 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

India szerte – különösen Bengálban - a mai napig találkozhatunk még olyan vándorokkal, akik egy kis batyuval és a hangszerükkel a vállukon járják a falvakat. Nincs más vagyonuk, mint amit magukkal hordanak, ott alszanak, ahol éppen éri őket az este, abból élnek, amit az énekükért cserébe adományként kapnak a hallgatóságuktól. Nem koldusok ők, sőt nem is egyszerű szórakoztatók. Ők a baulok. Akiknek a dalai igencsak mély gondolatokat tartalmaznak...így terjesztik misztikus filozófiájukat. Aki többet szeretne megtudni róluk, az kattintson a tovább gombra.

Január közepén a baulok összegyűlnek Kneduliban, egy pici bengáli faluban, hogy megtartsák éves nagy fesztiváljukat. Az egész államból jönnek az énekes-vándorok, hogy tanúságot tegyenek hitükről és művészetükről...nagyszerű esemény lehet. Sajnos az már dél-indiai utunk megkezdésekor látszott, hogy nem fogunk időben visszaérni északra, így lemaradunk erről az élményről, ezért Kenduli meglátogatását nem is terveztük. Viszont szerencsénk volt...mikorra elértünk Bengálba, még csak alig több, mint egy hete ért véget ez a fesztivál, így több énekes még a környéken kóborolt...és időnként vonatra szállt. Például a mi vonatunkra is. A fenti videón az egyikük látható és hallható.

Na de kik is azok a baulok? Történetük több, mint ötszáz évre nyúlik vissza, és igencsak érdekes színfoltjai az amúgy erősen kaszt alapú bengáli társadalomnak. Ugyanis a baulok tanításaiban nincs helye a kaszt vagy vallási alapú megkülönböztetésnek. Filozófiájuk sok helyről merít...éppúgy megtalálhatók benne az iszlám szufi irányzatának eszméi, mint ahogy a tantrizmus, a vishnuizmus és a buddhizmus gondolatai. A baulok nem hisznek abban, hogy az Isten szobrokban megtalálható lenne, de szerintük még a mennyországban vagy a halálunk után sem találkozhatunk vele. Ellenben hisznek abban, hogy a jelenben, az ember saját magában megtalálhatja, ha kitartóan keresi az igazságot. A baulok célja felfedezni a szentet magukban, az „arany embert” – Moner Manush -, aki a hitük szerint mindenkiben ott lakozik. Csak néha egy egész élet kell, hogy az ember ezt megtalálja magában.

A baulok elutasítják a brahminok (papok) hatalmát és haszontalannak találják a vallási rituálékat, filozófiájuk közel ateista. Azt azért persze nem árt tudnunk, hogy nem ők az elsők, akik az indiai gondolkodók közül eljutottak a transzendenciállis istenségek tagadásáig. Már az időszámításunk előtti 6. századi Charvaka is úgy vélte, hogy Isten nem létezik, mint ahogy egyetlen élő teremtmény sem lehet hallhatatlan. Sőt, az ősi India sokkal nagyobb ateista irodalommal rendelkezik, mint bármely más klasszikus civilizáció. De még a hinduk által szent iratnak tekintett Rig Véda is megemlíti az istenek létével kapcsolatos bizonytalanságot (a hindu vallásról korábban már írtam egy bejegyzést, abban részletesen ki is fejtettem, miért ilyen toleráns ez a vallás :-)).  Szóval a baulok érdekesen kevert filozófiája és spiritualitása egész ősi gyökerekkel is rendelkezik. Kevesen tudják, de a baulok tanításai még olyan neves gondolkodókat is befolyásoltak, mint például Rabindranath Tagore.

Filozófiájukból adódóan baul lehet bárki, bármilyen vallású vagy származású is. Csak fel kell adni az anyagi javakat, útra kell kelni, találni kell egy mestert és követni kell a szeretet útját. Ugye milyen egyszerű?

7 komment

Címkék: utazás vallás india

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr782761300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

encián 2011.03.27. 13:45:32

Kedves Sajo!
Mindig érdeklődéssel olvasom az írásaitokat, ez is nagyon klassz volt.
Tegnap idehaza láttam egy filmrészletet - "Gazemberek" volt a címe - az un. "fojtogatókról". Sajnos későn kapcsolódtam be a műsorba, ezért nem állt össze teljesen a ma már nem létező népcsoport története. Nem szeretnék programot csinálni Nektek, de ha esetleg tudsz róluk többet, szívesen olvasnám.
Üdvözlettel: encián

encián 2011.03.27. 17:18:38

@encián: Butaságot írtam az előbb, mert persze, hogy nem népcsoportról van szó, hanem a Káli istennőt imádó szektáról.
Egy-két rövid információ található róluk a googlen. Igazából az érdekelne, hogy dacára egyértelműen elitélhető gyilkos tevékenységük ellenére manapság mennyire vannak a köztudatban.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.27. 20:29:06

@encián: Kedves Encián!

Konrétan erről a szektáról sokat nem tudok, csak annyit, amennyibe én is véletlenül belebotlottam az Interneten. De Bengálban a mai napig is nagyon erős Káli istenasszony kultusza.

És hamarosan lesz majd szó a "fekete" kultuszokról is a blogon (bár pontosabb lenne "bal oldalinak" nevezni, ha a hindi megnevezést nézem), egyrészt mert a téli utazásunk során eljutottunk egy igen érdekes helyre (most nem árulom el a lényeget, de garantáltan borzongató lesz), másrészt itt Varanasiban is van egy igencsak figyelemreméltó templom, ami ehhez kapcsolódik.

üdv,
Sajo'

encián 2011.03.28. 17:50:38

Rendben, türelmesen várom a "borzongatást".:-)

encián 2011.04.01. 19:17:46

@Sajo - www.chanceindia.org: Ha a "fekete" kultusz alatt a halottakat evő agurik értendő, akkor az tényleg borzongató.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.04.01. 20:59:13

@encián: Igen, az aghorik is egy ilyen irányzat követői. Róluk is lesz szó majd abban a bejegyzésben, de még másokról is.

Üdv,
Sajo'

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2012.06.23. 18:05:17

@encián: Nem gondoltam, hogy ilyen sokára lesz meg a bejegyzés :-(, de végre felkerült. :-) A bejegyzés címe: Tarapith

Sajo'
süti beállítások módosítása