HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Indiai mindennapok - avagy miért nem veszekszik itt soha az após és a meny

2010.04.10. 05:02 :: Sajo - www.chanceindia.org

A most következő bejegyzés arról a számunkra igencsak meglepő tradicióról szól, hogy Indiában még sok családban él az a szokás, hogy az após és a meny soha nem láthatja egymást. Akit érdekel, hogy ez miért van így és a házigazdánk családjánál ezt miként oldják meg, az kattintson a tovább gombra.

Mert bizony így van ez a mi vendéglátó családunknál is. Igazából annyira profin és természetesen csináják ezt, hogy mi észre sem vettük addig, míg Nandan (a házigazdánk) egy beszélgetés során véletlenül nem említette azt, hogy az apja tartja magát ahhoz a tradícióhoz, hogy soha nem pillanthatják meg egymást a fia feleségével. De azóta figyelünk és tényleg...mielőtt az apja átmenne abba a lakrészbe, ahol a fia családja lakik, köhint egyett és vár kicsit, így Bantinak (Nandan felesége) van ideje átmenni a konyhába vagy háttal ráülni az ágyra, miközben kendőjét az arca elé rakja. A lakásnak is két ajtaja van, az egyik a szülők lakrészébe - 1 szoba és egy kis előtér - nyílik, a másik pedig a lépcsőházba, ahonnan be lehet menni a fiatalokhoz, illetve fel lehet jutni az emelti lakásokhoz. Nandan felesége mindig ez utóbbi ajtót használja és gondosan az arca elé húzza a sálat is, nehogy az apósa véletlenül ott tartozkódjon és meglássa őt.

Kérdeztük Nandant, hogy mi ennek a tradíciónak a háttere. Azt mondta, hogy a tisztelet. Ugyanis a hindu emberek a hétköznapok során úgy fejezik ki a tiszteletüket a másik ember felé, hogy nem pillantanak rá, hanem a földet nézik (ugye mennyire másként ítélnénk mi meg itt Európában ezt a viselkedést?). És ennek a továbbfejlesztett formája ez a tradíció. Példaként a mitológiájukból azt hozta fel, hogy Ráma testvére annak ellenére nem látta soha Szítát (Ráma feleségét), hogy egy háztartásban éltek, mert annyira tisztelték egymást.  Persze a fiatalabb nemzedék már egyre kevésbbé tartja magát ehhez a szokáshoz. Pedig mennyi konfliktust meg lehet így előzni. Hiába, mindig is tudtam, hogy az egymás iránt ézett tisztelet a békesség alapja. :-)

 

Szólj hozzá!

Címkék: india életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr871908950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása