HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Demokrácia?

2011.03.13. 18:40 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

Ahogy az előző bejegyzésben ígértem, most egy kicsit bővebb összefoglaló következik annak az országnak a politikai életéről, amelyik előszeretettel hangoztatja, hogy ő a világ legnépesebb demokráciája. Mindenki döntse el maga, hogy igaz-e ez az állítás. A tovább gombra kattintva olvasható néhány tény és hozzájuk kapcsolódva pár gondolat, ami talán segít ennek a kérdésnek a megválaszolásában.

Az indiai újságokat olvasgatva vagy a híreket hallva gyakran figyeltem fel arra, hogy számomra ismerősnek tűnő neveket hallok minduntalan, különösképp ha valamilyen politikai témáról van szó. Hogy egyből a legnyilvánvalóbbal kezdjem, a legnagyobb kormányzópárt elnöke Sonja Gandhi, míg fia, Rahul Gandhi is fontos szerepet tölt be ugyanebben a pártban. Ha csak róluk lenne szó, akkor persze hihetné az ember, hogy ez egy egyedi eset, és kizárólag a szerencsés géneknek köszönhető, hogy immár egy család harmadik és negyedik generációja tölt be vezető szerepet az indiai politikában. (Itt mindenesetre azért azt gyorsan leírom, hogy ez a Gandhi család nem az a Gandhi család. Azaz nem a modernkori India megteremtőjének tartott Mahatma Gandhi rokonai...ellenben India első miniszterelnökének Nehrunak egyenesági leszármazottairól van szó, a névazonosság pedig Nehru lányának, a szintén miniszterelnök Indirának köszönhető, aki ahhoz a Feroz Gandhihoz ment feleségül, aki csak névrokona volt a nagy Mahatma Gandhinak.)

Persze egy politikusi család folyamatos jelenléte a politikai életben még nem jelentené azt, hogy Indiában dinasztiák uralkodnak. Azonban van még jópár család, akik immár több generáció óta igen jelentős erővel bírnak, csak hogy néhányat néven is nevezzünk, ilyenek például a Scindia, a Pilot vagy a Deora család. Ráadásul nem csak Delhiben találunk dinasztiákat, hanem számos indiai állam vezetése is így öröklődik, elég ha csak a Thackerays, a Karunanidhis vagy az Abdullahs családokra gondolunk. Neveket persze még tudnék szép számmal sorolni, de nem hiszem, hogy ezek sokat mondanának nekünk, én is csak most kezdem megjegyezni őket. :-) Mindenesetre a tény az tény, egyes családok fiai számára kikövezett út vezet a parlamentbe vagy akár egyes államok miniszterelnöki székébe is. Persze régi politikusi családok a világon máshol is vannak, de érzésem szerint itt Indiában a dinasztikus erő sokszor minden más megfontolást felülír. Sokan úgy gondolják, hogy ennek gyökere az indiai kasztrendszer máig is élő hagyományaiból ered, ahol az egyes kasztoknak és családoknak megvolt a maga feladata és ahol természetes volt, hogy ha valakinek az apja politikus, akkor ő is az lesz. Ki tudja.

Azért Indiában persze annak is van néha lehetősége belépni a politikába, akinek nincs olyan szerencséje, hogy az apja fontos állami vagy párthivatalt töltsön be. Az egyik út, hogy sok-sok pénzt invesztál a dologba. Először is ugye be kell vásárolnia magát valamelyik párt vezetésének a kegyeibe, ami általában azért nem kis pénz, különösen, ha egy jelentősebb pártól van szó. Aztán a választásnak is megvannak a maga költségei. Egy ezzel a kérdéssel foglalkozó könyv szerint, ahhoz, hogy valaki megnyerjen egy állami képviselői választást, mintegy 30-40 millió rúpiára (mai árfolyamon számolva 150-200 millió forint) van szükség. A szövetségi parlamentbe kerüléshez meg 60-80 millió rúpiára (300-400 millió forint).

De mire is kell ez a pénz? Hát például a választópolgárok szavazatainak megvásárlására, a helyi hatóságok jóindulatának és esetleg aktív segítségének biztosítására, illetve verőlegényekre. Ez utóbbiból jó sokra. Ugyanis a falvakban még ma is igen gyakori, hogy pusztán az egyes jelöltek mögött álló fizikai erő dönti el, hogy ki nyeri az adott körzetben a választást. Például Nyugat-Bengál államban hamarosan választások lesznek, ahol a helyi parlament képviselői helyeiért folyik a küzdelem. És nem csak a szó átvitt értelmében. Az indiai központi kormányzat belügyminisztere szerint 2010 december 15-ig 176 pártkatonát öltek meg Nyugat-Bengálban a rivális pártok emberei, és több, mint 2000 a harcokban megsebesültek száma. Ezek persze csak a hivatalos adatok, a nemhivatalos becslések ennél jóval több áldozatról szólnak. Ebben a harcban minden politikai párt részt vesz, mindegyiknek vannak felfegyverzett emberei és szabályos táborai. Pontos számot a dolog jellege miatt persze senki sem tud, de az általam e-témában legutóbb olvasott cikk szerint jelenleg mintegy 90 tábor és több mint 2500 felfegyverzett pártkatona található csak ebben az egy államban.

De még azokban az államokban is, ahol nem fajultak el ennyire dolgok, ott is gyakran történnek erőszakos cselekmények. A legtöbb persze a választási időszakban, de azért nem ritka a fizikai nyomásgyakorlás (hogy ilyen finom kifejezéssel éljek)  a választások között sem. Nemrégiben olvastam épp egy riportot egy feltörekvő, körzeti pártemberrel, aki büszkén mesélte, hogy milyen ügyekben folyt már ellene eljárás – mindegyik erőszakos cselekmény volt - és ő ezt teljesen természetesnek vette, semmilyen szégyelnivalót sem talált benne. Sőt, sajnos itt ez a bevett útja annak, hogy valaki feljebb haladjon a pártbeli ranglétrán...mármint persze akkor, ha a fentebb tárgyalt két lehetőség (család vagy pénz) nem áll rendelkezésére. Érzékletes adat szerintem, hogy a szövetségi parlament 533 választott képviselőjéből 150 (!!!) ellen folyik büntetőeljárás és közülük 73 ellen valamilyen igen súlyos bűncselekmény miatt, mint például emberrablás, fegyveres erőszak vagy gyilkosság. Szerencsére ezek az eljárások gyakran évekig, évtizedekig eltartanak, így várhatóan ez nem fogja jelentősen befolyásolni a parlament működését. :-(  

De az erőszakról egy kicsit térjünk vissza még a pénzhez. Mint fentebb írtam, egész szép összeget kell rááldozni arra, ha valaki be szeretne kerülni a politikába. Márpedig ez úgy működik, mint bármely más üzlet. Aki vet, az többnyire aratni is akar. És sajnos az indiai alkotmányba nincs sok ellensúly beépítve, ami a politikusokat megakadályozná ebben. Ez talán annak köszönhető, hogy mind Gandhi, mind Nehru idealista, mélyen erkölcsös politikus volt, akik fel sem tételezték, hogy utódaik esetleg nem ilyenek lesznek. De a korrupcióról már írtam korábban, így erre most nem térnék ki részletesebben.  Mindenesetre, hogy politikusnak jövedelmező lehet lenni Indiában, azt talán jól érzékelteti az az adat, hogy a parlament 543 tagjából 300 képviselő milliárdos, míg további 180 pedig sokmillió rúpiás vagyonnal rendelkezik. Persze az is lehet, hogy ezeknek a vagyonoknak semmi köze sincs a politikához.

Természetesen a fentiekkel nem azt akarom állítani, hogy minden indiai politikus korrupt és bűnöző lenne. De amit az indiai átlagemberektől hallok, vagy amit az újságokban olvasok, az nem fest túl kedvező képet az itteni politikusokról. Mint ahogy az ezzel a témával foglalkozó komolyabb tanulmányok és könyvek sem. És számomra az is biztosnak tűnik, hogy ha India valóban fejlődni szeretne és csökkenteni akarja a sokszázmillió állampolgárát sújtó nyomort, akkor a politikai rendszerét is változtatnia, fejlesztenie kell. Sajnos az azért kérdéses, hogy a jelenlegi rendszer haszonélvezői - a politikusok -  ezt belátják-e.


On-line források:

http://www.thesundayindian.com/article.php?category_id=7&article_id=11425

http://www.geo.tv/5-19-2009/42392.htm

http://www.mibazaar.com/indianpolitics.html

http://www.deeshaa.org/2008/07/19/data-on-criminals-in-the-indian-parliament/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/8287027.stm

http://www.indianliberals.org/2010/08/on-political-dynasties/

5 komment

Címkék: india életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr832736389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cortes 2011.03.14. 22:24:35

Kedves Sajó!Ez nagyon lehangoló. Egyszer azt írtam, egy indiai ismerősömnek, hogy látok náluk olyan értékeket, amik a nyugati világban már elvesztek. Igaz, ezt egy énekesnek mondtam, a zene kapcsán, de most… nem tudom. Össze vagyok zavarodva.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.15. 04:23:50

@cortes: Kedves Cortes!

Amit írtál az indiai ismerősödnek, az igaz. Rengeteg olyan értéket találni az indiai kultúrában, ami a mi világunkban már nincs meg. Az, hogy a politikusok nem igazán rendelkeznek ezekkel az értékekkel, még nem jelenti azt, hogy kivesztek. A blogon igyekszem ezeket az értékeket is bemutatni, de úgy gondolom, hogy a negatív dolgokat is meg kell mutatni, mert csak úgy lehet tenni ellene, ha ismerjük ezeket. Indiától sok mindent tanulhatunk, de vannak területek, ahol Indiának is fejlődnie kell.

Üdv,
Sajo'

☉ ☾ 2011.03.17. 13:31:26

Az indiai politikusok olyan bűnöket is elkövethetnek, amiről az átlag indiaiaknak alapfogalmaik sincsenek - a politikai tudatlanságnak van viszont egy határa, ez pedig a szabadság szeretete, amiből a legtudatlanabb indiai paraszt sem enged. Ezért van demokrácia, de ez nem védi meg őket attól, hogy a helyi pénzemberek ott verjék át őket ahol csak akarják. Az egyetlen helyes út amin a jezsuiták is régóta járnak, az iskoláztatás, az írástudatlanság felszámolása.

cortes - ezekből a problémákból nem fogsz semmit sem látni ha éppen ott jársz, eltölthetsz több hónapot is, és csak pozitív tapasztalataid lesznek az emberekről.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.03.17. 15:36:15

@☉ ☾: Szia! Több dologban egyetértek veled, legfőképp abban, hogy az iskoláztatás az egyik legfontosabb dolog az előrelépéshez. Az is igaz, hogy turistaként nem nagyon fogod látni, mit művelnek a politikusok itt és milyen a politika....csak azzal szemebesülsz, hogy papíron hiába nagy a fejlődés, a nyomor semmit sem csökkent az elmúlt évtizedekben.

De sajnos a falvakban a demokrácia sem mindig az igazi. Ott gyakran tényleg az dönt, kinek van több verőlegénye. Például amikor panchajat (ez az önkormányzat megfelelője itt) választás volt, akkor mi sem mehettünk ki a faluba több, mint 1 hétig, mert veszélyes lett volna, az iskola is zárva volt. Volt is lövöldözés a választás napján.

Üdv,
Sajo'

cortes 2011.03.17. 19:57:54

@☉ ☾: Köszönöm a támogató információkat! {:-)
süti beállítások módosítása