HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Always Coca-Cola???

2010.02.01. 23:50 :: Sajo - www.chanceindia.org

Ha nincs víz, akkor igyál kólát! Csak akkor van gond, ha a napi jövedelmed kevesebb, mint egy kis üveg üdítő. Márpedig ez a helyzet Mehdiganj körzet lakóival, akik elkeseredett küzdelmet folytatnak a közelben működő Coca-Cola palackozó üzemmel, amelynek működése következtében a körzet kútjai mind jobban kiszáradnak, az aszályos időszakban már csak erős szivattyúkkal lehet vizet nyerni. Pontosabban lehetne, de a szivattyú igen drága dolog, a helyi földműveseknek ilyenre nincs pénzük. De legalább némi mérgező vegyszert kapnak cserébe az üzem környéki földekre, ahonnan az beszivárog a talajvízbe, onnan pedig a kutakba, így ha mégis sikerül vizet nyerni belőlük, akkor abban sincs köszönet. Részletekért kattints a tovább gombra!      

Itt van például Ramana Devi esete. Az elmúlt 10 évben háromszor kellett új helyre telepíteni a kézi szivattyúját, mert az előző helyen már nem tudott vizet kinyerni. Pedig csupán 20 kilométerre lakik a Gangesztól – India legszentebb folyója -, manapság már kénytelen pénzért vásárolni az ivóvizet. És ez nem túl örömteli dolog ott, ahol sok család csak 6 – 10 000 forintnak megfelelő rúpiát keres havonta, amelyet gyakran akár 10 emberre is be kell osztani.

Arról nem is beszélve, hogy ha nincs víz, akkor nincs termés sem. Raghunat Patel földje nem fekszik messze a palackozótól. Az elmúlt három évben már egyáltalán nem adott vizet a kútja, így öntözni sem tud. Most már csak egyedül az esőben bízhat...márpedig abból is kevés van, így a helyiek megélhetésének utolsó esélye is veszélybe került.

Számos helyi farmer a szennyezésre is panaszkodik. Talán nem is alaptalanul. Az üzem ugyanis a tisztítatlan szennyvizet egy közeli csatornába engedi, amely a Gangeszba szállítja azt. A csatorna számos alkalommal annyira megtelt, hogy még a környező földekre is kiöntött, így megmérgezve a termést. És gondolhatjuk, hogy a vegyi anyagok az emberekre sincsenek jó hatással. 2003-ban az indiai Central Pollution Control Board (durva fordítással Központi Szennyezés Ellenőrző Bizottság) elvégzett egy vizsgálatot, amelyik megállapította, hogy az üzem által kibocsátott szennyvízben a nehézfém koncentráció nagyon magas, tetemes mennyiségű ólmot, krómot és kadmiumot tartalmaz. Márpedig ezek a nehézfémek nagyon károsak az emberi szervezetre... többek között koraszülést, értelmi fogyatékos gyerekeket és rákot okozhatnak.

A helyiek az elmúlt években számos tiltakozást tartottak, ám az palackozó még mindig üzemel...napi fél millió liter vizet vonva el a már amúgy is meggyötört földből.

2 komment

Címkék: india coca cola mehdiganj

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr491721603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spreadthelight 2010.05.17. 13:30:38

Ez borzasztó, felháborító, nagyon-nagyon dühítő... Nagyon jó példája annak, ami mindenhol a világban folyik a megállíthatatlan kapitalista terjeszkedésnek köszönhetően. És a legironikusabb az, hogy egy nemzetközi fejlesztési értékelésben valószínűleg pozitív fejleményként van feltüntetve, h van ám Kokakóla gyár! = vannak nyugati termékek a "primitív" keleti világban, meg még munkalehetőségeket is teremtünk, blablablaaa...
Nagyon szomorú. Tehetetlen az ember...

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.05.17. 14:35:35

@spreadthelight:

Hát igen...elég igazságtalan világban élünk sajnos. :-( Azóta még egy kicsit utánajártunk a történetnek, meg csináltunk egy érdekes videóriportot is a helyi "ellenállás" vezetőjével, hamarosan azt is közreadjuk.

Amúgy egyet tud tenni az ember: nem iszik kólát.

Üdv,
Sajo'
süti beállítások módosítása