HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Kasztok és kereszténység

2011.04.11. 05:25 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

Egy korábbi – igen komoly érzelmeket kiváltó – bejegyzésben már írtam a kasztrendszerről. Azonban abban a cikkben nem foglalkoztam azzal, hogy az európai hódítókkal érkező kersztény térítők miként vélekedtek a kasztokról. Azt tudjuk, hogy napjainkban mindegyik keresztény egyház élesen elítéli a kasztrendszert. De vajon ez mindig is így volt? A tovább gombra kettintve néhány számomra is megelepő információ tudható meg erről.

 

Mint szerintem a többség, én is azt gondoltam, hogy a keresztény egyházak világképébe soha nem fért bele a kaszt alapú megkülönböztetés. Ehhez képest például Robert de Nobili, a 17. századi jezsúita atya, akinek a nevéhez mintegy százezer dél-indiai hindú megtérítése fűződik,  úgy gondolta, hogy minden olyan hagyomány, amely nem bűnős, az meghagyható...és a kasztrendszert nem tartotta bűnősnek. Annyira nem, hogy ő maga is követni kezdte ezt a szokást,  és azontúl úgy élt, mint egy született brahmin (papi kaszt), minden ezzel kapcsolatos szabályt betartva...még a tisztátlannak tekintett kasztúakkal való érintjezést is megszüntette. Ugyan a felettesei beidézték, hogy magyarázza meg a viselkedését, de a meghallgatás eredményeként úgy döntöttek, hogy továbbra is élhet úgy, mint egy brahmin. A jezsuiták a hosszú évszázadok alatt végig megosztottak voltak a kasztrendszer kérdésében. A franciák úgy gondolták, hogy a kasztrendszert el lehet fogadni, az írek ez ellen voltak, míg az olaszok álláspontja megosztott volt. Az viszont biztos, hogy nem csak a jezsuiták fogadták el – hol kelletlenül, hol megértően – a kasztrendszert, de például a portugál goai keresztény egyházban egész a legutóbbi időkig tetten érhető volt a kaszt alapú megkülönböztetés. A felsőbb kasztúak voltak tagjai azoknak a tanácsoknak, amelyek a falusi templomokat irányították, ők szervezték a különböző ünnepségeket és kaptak azokon vezető szerepet, illetve a magasabb kasztú családoknál jellemző volt, hogy legalább egy gyermeket papnak küldtek, így tulajdonképpen a felsőbb kasztok irányították a helyi egyházat. Lassanként ugyan a helyzet változik, már Goán is mind több az alsóbb kasztokból származó pap, de azért sokszor ők még mindig előítéletekkel küzdenek.

Ezekre az információkra Mark Tully: India in slow motion című könyvében leltem, és ugyan ez csak egy apró adalék ahhoz, hogy jobban megértsük az indiai állapotokat - például, hogy a kasztrendszer milyen erősen bele van ívódva az emberek tudatába -, de gondoltam hátha más is érdekesnek találja.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vallás india

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr842761967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása