HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

A Patel család

2010.03.27. 15:15 :: Sajo - www.chanceindia.org

Ezúttal három nagyszerű fiúról, Abhinow, Abhinay és Aman Patelről szól ez a videóriport. A tovább gombra kattintva természetesen most is meg lehet hallgatni az anyukát (az apuka sajnos éppen kórházban volt, műtétre vár) és lehet bővebben olvasni a család körülményeiről is.

Gondolom már említenem sem kellene, de a Patel család nagyon szegény, az 5 tagú család egy kis szobában él, itt készült az interjú is. Az édesapa villanyszerelő, alkalmi munkákból keres pénzt, attól függően, hogy abban a hónapban mennyi megbízást kap 1000 – 3000 rúpia (4000 – 12 000 Ft) között keres havonta. Az édesanya krónikus betegséggel kűzd, gyakran szorul orvosi kezelésre, így nem tud dolgozni.

A napokban azonban újabb tagédia érte a családot. Egy-két nappal megérkezésünk után derült ki, hogy az édesapának szájrákja van. A szerencsétlenségben azért két dolgoban is szerencséje van. Egyrészt viszonylag hamar kiderült a betegsége, így még műthető, jó esélye van a gyógyulásra. A másik, talán még nagyobb szerencse pedig az, hogy ismeri a házigazdánkat, 20 éve ő szereli a villanyt, ha valami gond van. Sőt, mivel a Patel család a város szélén lakik, ezért munka után szinte mindig ide jön be az apuka, hogy lezuhanyozzon és utána elmenjen a közeli templomba imádkozni. Így az évek során kialakult egy nagyon jó kapcsolat, házigazdánk édesapja a társadalmi szakadék ellenére a szorgalma és erős hite miatt nagy becsben tartja a Patel család fejét. (A „mi családunk” brahman, azaz papi kasztú, míg a Patel család az egyik legalsóbb kasztba tartozik, és Indiában még manapság is igen ritkának számít az eféle kapcsolat kialakulása ennyire eltérő társadalmi helyzetű emberek között. Ez még akkor is így van, ha a házigazdánk családja amúgy nem számít gazdagnak, a helyi középosztályhoz tartoznak...ami sok tekintetben sokkal szegényesebb életkörülményt jelent, mint amit ez a kifejezés odahaza takar.)

És hogy miért szerencse az, hogy ismeri a házigazdánk édesapját? Mert egy ilyen szegény ember a műtétet és a gyógyszereket nem tudja megfizetni, már az is csoda, hogy eljutott orvoshoz. Azonban így az „öreg” segít neki. Rengeteg ismerősével beszélt, így végül összeadták a műtétre és a gyógyszerekre szükséges pénzt...15 000 rúpiát. Valamint azt is el tudta intézni, hogy a Varnasiban lévő jóhírű Benares Hindu University-n belül működő egyetemi kórházban műtsék meg, ezzel nagymértékben megnövelve a sikeres gyógyulás esélyét (a közkórházak ugyanis borzalmas állapotúak, akit ott kezelnek gyakran több bajjal távozik, mint amikor bement). Hát, reméljük, hogy hamar felgyógyul az édesapa, mert ha elhúzódik a betegség, akkor a család végképp a nyomorba süllyed.

De vissza a családhoz. A fiuk igen kedvesek és érdeklődök, látszott rajtuk, hogy igazán szeretnének tanulni. Az anyuka pedig szenzációs...bár sírásban tört ki, mikor a férje állapotára került a szó, mégis nagyon határozott asszony. Azon kevés szegény sorban élő indiai nő közé tartozik, akik jártak iskolába. Büszkén mutatta nekünk a papírt, hogy 8 osztályt elvégzett. És ennek köszönhetően tényleg tudja a tanulás fontosságát. Rajta biztos nem fog múlni, hogy a fiúk rendesen járjanak iskolába.

És a végére még két kép a családról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 komment

Címkék: india riport chanceindia

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr371872952

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.04.09. 21:32:45

hihetetlen :) biztos elfogult vagyok de nagyon átszi a szemükön "az értelem" :)

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.04.10. 11:01:05

@hatláb: Szia Hatláb! :-)

Hát igen...igyekeztünk a programba olyan gyerekeket és családokat bevonni, akiknél megvan az akarat és talán a képesség is ahhoz, hogy ha esélyt kapnak (a tanulásra), akkor élni tudjanak vele. A Patel család nekem is az egyik kedvencem, nagyon nagy szegénységben élnek és mégis, érződik rajtuk, hogy többre hivatottak.

Sajo'
süti beállítások módosítása