HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Beszélgetés Surej-el, aki iskola helyett dolgozik

2010.08.09. 19:50 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

Surej nem tudja hány éves, csak azt, hogy 5 éve nem járhat iskolába, hanem dolgoznia kell. Szerintünk most olyan 12 – 13 éves lehet.  Egy selyemszövő műhelyben dolgozik a hét minden napján, szabadnap vagy szabadság nélkül. Vele beszélgettünk, Nandnan volt a tolmácsunk. A tovább gombra kattintva elolvasható a riport magyarul is, igaz nem tükörfordításban, de a lényeget igyekeztem jól visszaadni.

-         Kérlek mesélj egy kicsit magadról!

-         A két testvéremmel és a szüleimmel élek.

-         Hány éves vagy és mióta kell dolgoznod?

-         Nem tudom hány éves vagyok, az édesapám sem tudja. De 5 éve kell dolgoznom.

-         Jársz esti iskolába? (Megjegyzés: Ezt azért kérdeztük meg, mert tudjuk, hogy a Lok Samiti, akikkel itt együtt dolgozunk, szervez esti iskolát a környékbeli dolgozó gyerekeknek.) 

-         Nem.

Közben egy kis egyeztetés bojhpuri nyelven, minek a végén kiderül, hogy az előbb félreértés történt, Surej mégiscsak jár esti iskolába.

-         Hiányzik a nappali iskola, az ottani barátaid?

-         Igen.

-         Ha lehetne egy kívánságod az életben, mi lenne az?

-         Nincs semmilyen kívánságom, egyedül a munkám a fontos.

-         Tudnál még egy kicsit beszélni a mindennapjaidról? Hogyan telik el egy napod?

-         Reggel 8-ra kell mennem dolgozni. Fél 1-kor ebédelhetek, de 3-tól ismét dolgoznom kell este 6–ig. Este 7-kor pedig kezdődik az iskola. (Megjegyzés: Az esti iskola kb. 2 órán át tart.)

-         Van valamikor időd játszani a barátaiddal?

-         Csak vasárnap esete, amikor nincs esti iskola.

-         Ezen kívül minden nap dolgoznod kell? Van szabadnapod?

-         Nincs, minden nap dolgozom. Néha, ha ünnep van, csak akkor nem kell  dolgoznom.

-         És mennyi pénzt keresel a munkáddal?

-        1200 rúpiát. (Megjegyzés: ez kb. 26 dollár, azaz kevesebb, mint napi 1 dollár...amúgy ez a fiú „szerencsés”, ez az összeg itt majdnem egy felnőtt keresete.)

-         Köszönjük a beszélgetést!

A beszélgetés után még megnéztük a műhelyt, ahol Surej dolgozik. Egy pici, ablak nélküli helyiség, amelyet szinte teljesen kitöltött a nagy kézi szövőszék. Éppen ebédidő volt, ezért is volt ideje Surejnek velünk beszélgetni...de tudtuk, hogy hamarosan újra neki kell állnia a munkának.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: india életmód chanceindia mehdiganj

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr812210179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása