Egyik este vendégül láttuk Nandlal Mastert és a feleségét. Mivel nem voltunk biztosak benne, hogy az európai ételek ízleni fognak nekik, így készültünk pár helyi étellel is. :-) Az vacsora indiai részét Banti és Nandan segített elkészíteni. Hogy pontosan mit, a tovább gombra kattintva megtudható.
Palak Paneer
avagy az egyik legjobb, amit az indiai sajtból ki lehet hozni. :-)
Hozzávalók:
· 1 kg spenót
· 25 dkg hagyma
· 25-50 dkg paradicsom (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)
· 10 db fokhagyma gerizd
· 1 hüvelykujj felényi gyömbér
· 1 mutatóujjnyi fahéj
· 0.5 kg paneer (indiai sajt ami, ami úgy tippeljük, hogy jól kiáztatott feta sajttal helyettesíthető)
· Kevés olaj
· Kis só
· Max fél evőkanálnyi Kitchen King Masala (indiai fűszerkeverék – ha pont ilyet nem találunk, akkor bármilyen csipős indiai fűszerkeverék jó hozzá...azt hisszük :-))
· Vagy 1 evőkanálnyi Subjee Masala (indiai fűszerkeverék – erre is igaz, mint az előbb)
· 1 evőkanál köménymag
· Chili-ez kihagyható, ha nem akarjuk erősre
Elkészítés:
· A jól megmosott spenótot forróvízben rövid ideig főzzük, majd jól átturmixoljuk.
· A paradicsomot is külön összeturmixoljuk.
· Ezek után még nem pihenhet a turmixgép, mert a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért is jól összeturmixoljuk.
· Egy mély lábosban felforraljuk az olajat, és belerakjuk a köménymagot, illetve ha valaki szereti a csipőset, akkor rakhat hozzá chilit is.. Kb. 20-30 másodpercig sütjük, míg a kömnymag jó barna nem lesz.
· Ezután a hagymás fokhagymás és gyömbéres pasztát hozzákeverem. Ezt követően kb. 10 percig közepes lángon forraljuk a szószt, míg teljesen meg nem barnul.
· Majd hozzáadjuk a paradicsom szószt és a masala fűszerkeveréket. Még egy fél pohár vizet hozzáadok, majd befedem és kb. 10 percig főzöm úgy hogy minden második percben megkeverem.
· A 10 perc után a spenótot és a paneert (vagy a kiáztatott feta sajtot) is hozzáadjuk és még körülbelül 10 percig forraljuk, ízlés szerinti sűrűségűre.
Pulao
azaz ünnepi rízs indiai módra. Érdemes kipróbálni, különleges, azonban számunkra nem annyira idegen ízvilágot ismerhetünk meg.
Hozzávalók:
· rízs
· tetszés szerint zöldségek, mint például sárgarépa, borsó, paprika
· fahéj
· babérlevél
Elkészítés:
· A rízst kifőzzük.
· Egy külön lábosban felforralunk egy kevés olajat
· Hozzáadjuk a fahéjat és a babérlevelet illetve a zöldségeket, majd a rízst is és összekeverjük.. Mindezt még egy kis ideig sütjük-főzzük, hogy a zöldségek megpárolódjanak.
Indiai halwa
ami Dóri kedvence, egy finom édesség, aminek az elkészítése nem is túl bonyolult
Hozzávalók:
· 1 kb minél édesebb sárgarépa
· 5 dkg vaj
· 25 dkg sűrített tej-itt Indiában égetett tejet használnak. Mi úgy gondoltuk, hogy a sűrített tej, a leginkább megfelelő helyettesítője. Amennyiben viszont cukor nélkül szeretnéd elkészíteni, akkor próbálj meg tejet használni.
· Kardamon, por formájában, kb. fél evőkanálnyi
· Fél marék felaprított kesudió
· Fél marék mazsola
· Fél marék mandula
Elkészítés:
· Sárgarépát megpucolom, és lereszelem.
· Közben beáztatom egy kevés vízbe a mazsolát, a félbe vágott mandulát illetve kesudiót.
· Felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a sárgarépát, és kb. 25 percig pároljuk tető alatt, míg puha nem lesz.
· Majd hozzáadom a sűrített tejet, és még kb. 5-10 percig főzzük.
· Végül a vízben jól megáztatótt kesudiót, mazsolát és a mandulát is hozzákeverem. Ízlés szerint, ha még a sűrített tejen felül még kíván cukrot, akkor még adok hozzá egy keveset. Mindezt még egy pár percig főzöm.
Jó étvágyat hozzá! :-)