HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Indiai vacsora

2010.12.25. 06:00 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

Egyik este vendégül láttuk Nandlal Mastert és a feleségét. Mivel nem voltunk biztosak benne, hogy az európai ételek ízleni fognak nekik, így készültünk pár helyi étellel is. :-) Az vacsora indiai részét Banti és Nandan segített elkészíteni. Hogy pontosan mit, a tovább gombra kattintva megtudható.

 

 

Palak Paneer

avagy az egyik legjobb, amit az indiai sajtból ki lehet hozni. :-)

 

Hozzávalók:

 

·         1 kg spenót

·         25 dkg hagyma

·         25-50 dkg paradicsom (ízlés szerint lehet több és kevesebb is)

·         10 db fokhagyma gerizd

·         1 hüvelykujj felényi gyömbér

·         1 mutatóujjnyi fahéj

·         0.5 kg paneer (indiai sajt ami, ami úgy tippeljük, hogy jól kiáztatott feta sajttal helyettesíthető)

·         Kevés olaj

·         Kis só

·         Max fél evőkanálnyi Kitchen King Masala (indiai fűszerkeverék – ha pont ilyet nem találunk, akkor bármilyen csipős indiai fűszerkeverék jó hozzá...azt hisszük :-))

·         Vagy 1 evőkanálnyi Subjee Masala (indiai fűszerkeverék – erre is igaz, mint az előbb)

·         1 evőkanál köménymag

·         Chili-ez kihagyható, ha nem akarjuk erősre

 

Elkészítés:

 

·         A jól megmosott spenótot forróvízben rövid ideig főzzük, majd jól átturmixoljuk.

·         A paradicsomot is külön összeturmixoljuk.

·         Ezek után még nem pihenhet a turmixgép, mert a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért is jól összeturmixoljuk.

·         Egy mély lábosban felforraljuk az olajat, és belerakjuk a köménymagot, illetve ha valaki szereti a csipőset, akkor rakhat hozzá chilit is.. Kb. 20-30 másodpercig sütjük, míg a kömnymag jó barna nem lesz.

·         Ezután a hagymás fokhagymás és gyömbéres pasztát hozzákeverem. Ezt követően kb. 10 percig közepes lángon forraljuk a szószt, míg teljesen meg nem barnul.

·         Majd hozzáadjuk a paradicsom szószt és a masala fűszerkeveréket. Még egy fél pohár vizet hozzáadok, majd befedem és kb. 10 percig főzöm úgy hogy minden második percben megkeverem.

·         A 10 perc után a spenótot és a paneert (vagy a kiáztatott feta sajtot) is hozzáadjuk és még körülbelül 10 percig forraljuk, ízlés szerinti sűrűségűre.

 

 

Pulao

azaz ünnepi rízs indiai módra. Érdemes kipróbálni, különleges, azonban számunkra nem annyira idegen ízvilágot ismerhetünk meg.

 

Hozzávalók:

 

·         rízs

·         tetszés szerint zöldségek, mint például sárgarépa, borsó, paprika

·         fahéj

·         babérlevél

 

 

 

 

Elkészítés:

 

·         A rízst kifőzzük.

·         Egy külön lábosban felforralunk egy kevés olajat

·         Hozzáadjuk a fahéjat és a babérlevelet illetve a zöldségeket, majd a rízst is és összekeverjük.. Mindezt még egy kis ideig sütjük-főzzük, hogy a zöldségek megpárolódjanak.

 

 

Indiai halwa

ami Dóri kedvence, egy finom édesség, aminek az elkészítése nem is túl bonyolult

 

Hozzávalók:

 

·         1 kb minél édesebb sárgarépa

·         5 dkg vaj

·         25 dkg sűrített tej-itt Indiában égetett tejet használnak. Mi úgy gondoltuk, hogy a sűrített tej, a leginkább megfelelő helyettesítője. Amennyiben viszont cukor nélkül szeretnéd elkészíteni, akkor próbálj meg tejet használni.

·         Kardamon, por formájában, kb. fél evőkanálnyi

·         Fél marék felaprított kesudió

·         Fél marék mazsola

·         Fél marék mandula

 

 

Elkészítés:

 

 

·         Sárgarépát megpucolom, és lereszelem.

·         Közben beáztatom egy kevés vízbe a mazsolát, a félbe vágott mandulát illetve kesudiót.

·         Felolvasztom a vajat, majd hozzáadom a sárgarépát, és kb. 25 percig pároljuk tető alatt, míg puha nem lesz.

·         Majd hozzáadom a sűrített tejet, és még kb. 5-10 percig főzzük.

·         Végül a vízben jól megáztatótt kesudiót, mazsolát és a mandulát is hozzákeverem. Ízlés szerint, ha még a sűrített tejen felül még kíván cukrot, akkor még adok hozzá egy keveset. Mindezt még egy pár percig főzöm.

 

 

Jó étvágyat hozzá!  :-)

 

2 komment

Címkék: rólunk india

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr172532723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cortes 2010.12.25. 11:42:06

Nagyon étvágygerjesztő, de az itt (helyben) különlegesnek számító hozzávalókhoz gyakorlatilag lehetetlen hozzájutni. Kár... Az édességek közül rasgullát már csináltunk és ettem. (Káli Gopika receptje alapján) Az jó volt. (A rossznyelvek szerint, nekem mindegy csak édesség legyen :-))

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.12.26. 14:10:13

@cortes: Szia!

Otthon - legalabbis Budapesten - vannak indiai boltok, ott a fuszerkevereket meg lehet venni. De az csak a foetelhez kell, a tobbi fogashoz talan egyszerubben is beszerezheto minden. A hazigazdank azt mondta, hogy a sargarepas edesseg zsirosabb tejjel is elkeszitheto. Ha szereted az edesseget, akkor probald ki azt is, finom es meg viszonylag egeszseges is (persze attol fuggoen mennyi cukrot raksz hozza :-))

Udv,
Sajo
süti beállítások módosítása