HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Ahol élünk

2010.05.11. 17:55 :: Sajo - www.chanceindia.org

Eddig sokat  meséltem már Indiáról, a munkánkról, sőt, még a házigazdáinkról is, de arról, hogy hol és hogyan lakunk, még szinte semmit sem írtam. Most pótolom ezt a hiányosságot. :-) A tovább gombra kattintva lakóhelyünk környékéről, illetve az itteni lakásunkról olvashattok, na meg jópár további képet is lehet látni.

Megjegyzés: a bal oldali kép nem a mi fürdőszobánk! :-)

Először talán a környékről írok pár szót. Varanasi a maga másfélmillió lakosával indiai viszonylatban ugyan nem számít nagyvárosnak, de már épp elég nagy ahhoz, hogy minden problémája meglegyen, ami Indiában a városokra jellemző. Szóval rengeteg ember van összezsúfolva kis helyen, viszont nincs megfelelően kiépített infrastruktúra. Többek között a szemétgyűjtés sem igazán megoldott, így szemét is van bőséggel az utcákon. Na meg forgalom is...igazán indiai módon káoszos. Nem elég a teherautók, régi motorok és autoriksák zaja, hanem ehhez még mindenki folyamatosan dudál. Meg az áramszünetek alatt – ami ugye itt nem ritka – a generátorok dübörgő zakatolása is csatlakozik ehhez az éktelen hangzavarhoz. Szerencsére az óváros a maga szűk kis sikátoraival jóval csendesebb...ide ugyanis még a riksák sem tudnak behajtani, csak néha találkozik az ember egy – egy motorral....igaz, azok szeretnek eszeveszetten száguldozni a beláthatatlan szűk utcákban is, de szerencsére a duda általában már jó előre figyelmezteti a járókelőt, hogy ideje falhoz lapulni. :-)

És mi az óváros szélén lakunk, ami igazán ideális. Itt az utcák már nem olyan szűkek, de még az autók és az autoriksák nem igazán férnek el, így nincs nagy forgalom, viszont azért a közeli főúton már lehet riksát fogni, ha valahova messzebb szeretnénk menni. Ha ki szeretnénk sétálni a folyóparti ghat-akra, akkor az csak 2-3 perc a lakásunktól...gyakran ki is jövünk, mert igen hangulatos és nyugodt, eltekintve attól, hogy percenként akarnak hajózni vinni, vagy kisgyerekek virágos mécsest eladni, vagy suttogó felnőttek hasist kínálnak, vagy messziről kiabálnak, hogy remek selyemüzletet mutatnának, vagy...szóval sorolhatnám még, hogy mennyi mindennel próbálkoznak azzal, aki csak a legcsekélyebb mértékig is turistának néz ki. :-) De ezt már annyira megszoktuk, hogy egyáltalán nem zavaró, mondhatni hiányozna is, hozzá tartozik a hely hangulatához. Viszont itt nincsenek generátorok (na jó, csak néhány :-)), nincsenek autók, nincs dudálás...szóval Indiához képest nyugis környék.

De mi a helyzet a lakással? Az talán még a környéknél is jobb. És persze a család...a legkedvesebb, legrendesebb, legmegbízhatóbb család, akivel Indiában valaha találkoztam. Mindent megtesznek azért, hogy jól érezzük magunkat, ha bármi segítségre szükségünk van, nyugodtan fordulhatunk hozzájuk...és nem csak a lakással kapcsolatos ügyekben. Ha pl. Dóri ruhát szeretne vásárolni, akkor Banti örömmel megy vele, mutatja meg a kedvenc boltjait és segít alkudni, míg ha mondjuk valamit el kell intéznem, akkor Nandan szívesen elvisz a motorjával bárhová, segít tolmácsolni, ügyintézni, stb...és mondanom sem kell, mindezt barátságból, teljesen ingyen teszi.

Szóval a lakásnál tartottam. :-) Egy szűk utcából nyíló még szűkebb sikátorocska végén található a ház. Az alsó szinten lakik a család, így rajtuk keresztül juthatunk el a mi lakásunkig. Ez egyáltalán nem zavaró, mindig nagyon kedvesek, ha nem sietünk, akkor pár mondat erejéig meg is szoktunk állni kicsit beszélgetni -, de ha éppen úgy alakul, hogy csak átrohanunk rajtuk, akkor sincs sértődés sose. Az első emeleten pedig a két kis kiadó lakás található, ezek egyikét béreljük mi. A lépcsőházból egy szép faajtón keresztül léphetünk be a lakásunk előterébe...ez amolyan kis udvarszerű, mert a tetőről egy nagy, rácsos ablakon keresztül kapja a levegőt és a fényt. Ez az előtér annyira kellemes és világos, hogy ezt rendeztük be nappalinak. Ehhez nem kellet más, csak egy szép nagy szőnyeg (amit a Bantitól kaptunk), meg pár díszpárna.

A lakás többi helyisége ebből az előtérből/nappaliból nyílik. Van szépen felújított konyhánk, fürdőszobánk, külön wc (mind angol, mind pottyantós wc-vel felszerelve :-)) és két hálószobánk. Persze mi csak az egyiket használjuk hálószobának, a másik a dolgozószoba szerepét tölti be, illetve ha vendégeink jönnek, itt tudjuk elszállásolni őket.

És hát szerencsére a lakás minden dologgal fel van szerelve, amire az itteni túléléshez szükség van. De mik is ezek? Pl. légkondi a hálószobánkban. Na, az nagyon kell...pedig alapjában véve én nagyon légkondi ellenes vagyok, de enélkül nehezen tudnánk létezni, hiszen nappal már most 45-47 fok van...így ha nem is folyamatosan megy, de időről időre lehűtjük a lakást vele...különösen este hagyjuk sokáig menni, így reggelig kitart a jó idő. Aztán a másik nagyon fontos dolog, az inverter, ami akkor is biztosít áramot a legalapvetőbb dolgok számára (helyiségenként 1-1 lámpa, a két szobában 1-1 konektor és a ventilátorok), amikor áramszünet van (napi 7-10 órára megy el az áram így nyaranta). Meg egy nagy, 150 literes tartály a tetőn, hogy ne csak napi 4 órán át legyen vizünk. Ja, meg szélessávú Internet kapcsolat, hogy tudjam írni a blogot. :-)

 

 

Szóval így élünk mi, Indiához képest nagyon kényelmesen. A lakásunk igazi menedék a könyörtelen indiai valóságban. És azt hiszem erre szükségünk is van...egy zsúfolt nap végén ugyanis sokszor már nagyon kell a csend, a nyugalom és a tisztaság...távol a városi tülekedéstől, az állandó zajtól, a fulasztó melegtől és így pár órára kicsit talán el tudjuk felejteni a nyomort is, amivel minden nap szembesülünk.

17 komment

Címkék: rólunk india varanasi

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr451992975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Estrella99 2010.05.11. 18:27:46

Sziasztok!

Gratulálok indiai tevékenységetekhez és a színvonalas bloghoz, tudósításaitokhoz. Nagyon érdekesek, s nagyon szívesen olvasgatom őket :-)

Tavaly novemberben egy hónapot töltöttem ebben a fantasztikus "meseországban",ami minden elletmondásával, szélsőséges szegénységével és gazdagságával együtt olyan szinten elvarázsolt, s magával ragadott mint korábban még egyeteln másik ország sem. Varanasiban is voltunk, s a Gangesz parti szertartások, a halottégetéses szokásuk nagyon magával ragadott. Én eddig ezt az egy hónapot töltöttem Indiában, de még biztosan vissza fogok térni, s más részeit is megismerni az országnak. Írásaitokat olvasva úgy érzem, mintha egy picit megint ott lehetnék általuk :-)

Kitartást Nektek a biztosan sokszor szívszorító munkátokhoz, s kíváncsian várom az újabb beszámolóitokat!

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2010.05.11. 18:43:58

Igazán kedvet kaptam felmenni felétek, de sajnos ez biztos nem jön össze :( De nagyon jó volt olvasni a lakásotokról, a városkáról, ahol éltek, dolgoztok.
Én leszoktattam a Zuram a légkondiról éjjelente. Nagy munka volt, de egész jól viseli. Néha, hajnalban kel fel, és indítja be, de a nagyobbik felét anélkül vészeljük át. Igaz, itt nincs olyan nagyon meleg, mint ott :) :)
És az a fénykép is egy teljesen jól elkapott pillanat!!! Tetszik!!
Szép napokat! És minden jót!

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.05.11. 18:45:32

@Estrella99: Szia!

Örülök, hogy olvasod a blogunkat, és köszönjük a jókívánságokat! India valóban csodálatos ország, mégha mérhetetlenül szegény is. Remélem hamar sikerül megint viszontlátnod!

Üdv,
Sajo'

u.i.: ez a bejegyzés annyira friss, hogy még készen sincs. Épp most szerkesztem bele a képeket. :-)

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2010.05.11. 18:46:27

izé, nekem először, miért csak a felső kép jelent meg, ahol a "lépcsőház" meg a fogmosó srác van?? A többit csak később láttam, azok is tetszenek! Fura,miért nem láttam azokat az előbb??

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.05.11. 18:49:20

@euthymia: Szia! Kár, hogy nem tudtok meglátogatni minket! De majd akkor mi Titeket. :-)

A légkondit éjjel mi sem használjuk, csak este lehűtjük a hálószobát. Kitart az úgy reggelig, főleg, mert mi szeretjük a meleget. :-)

És annyira friss ez a bejegyzés, hogy még most szerkesztem, ezért nem láttad először a képeket. Még most fogok többet is felrakni.

Üdv,
Sajo'

euthymia · http://bayofbengal.wordpress.com/ 2010.05.11. 18:53:55

@Sajo - www.chanceindia.org: :) már kezdtem megrémülni, hogy ennyire lüke vagyok, hogy nem veszek észre képeket :) :)
Amennyiben visszatérünk szeptemberben, várunk benneteket :) :)
Nincs valami picasa vagy flick oldal a képekhez???

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.05.11. 19:00:35

@euthymia: Szia Timi!

Nem, nem, csak véletlenül a publikál gombot nyomtam meg mentés helyett. :-)))

És reméljük, hogy visszatértek. Márcsak azért is, mert gondolom Ti is ezt szeretnétek! :-)

Hamarosan lesz majd valami képtár is, csak még nem volt rá időnk. De ma letöltöttem az eddig elkészűlt képeket a fényképezőről.

Sajo'

spreadthelight 2010.05.17. 13:08:09

Sziasztok,
nagyon élveztem ez a bejegyzést, nagyon érzékletesen írja le hogy milyen is ott a mindennapi élet valójában, ami szerintem nagyon fontos lenne minden Indiába utazónak, aki mondjuk nem teljesen kívülálló turistaként akar ott lenni. Ugye sok mindent hall az ember, általában nagyon szélsőséges dolgokat mind pozitív mind negatív oldalról, és egy ilyen leírás nekem pl. segít helyre tenni, hogy mi merre hogyan is van.
Én a nyár végén megyek 2 hónapra Indiába, Mumbaiba 3 hétre, aztán még ide-oda, és addig még biztosan fogom olvasgatni a blogotokat, főleg mivel a jövőben én is tervezek önkéntesként segíteni valahol.
Sok szép napot nektek!! :)
Anna

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.05.17. 14:38:20

@spreadthelight: Szia Anna!

Örülök, hogy rátaláltál a blogunkra. Indiát az emberek általéban tényleg vagy imádni szokták, vagy utálni. Én persze az előbbi csoportba tartozom, de ettől persze még észre kell venni azt is, ha valami baj van. Márcsak azért is, mert úgy lehet esetleg tenni ellene. :-)

Ha bármi kérdésed lenne így utazás előtt, akkor nyugodtan írjál (akár az attila.csapo@chanceindia.org email címre is).

Üdv,
Sajo'

Csika&Eszter 2010.05.21. 12:44:22

Olyan jó olvasni ezt az oldalt, teljesen belefeledkezek az itteni dolgaimba és mikor felnézek a monitortól, nem tudom hirtelen hol is vagyok!!Nagyon jól átadod az érzéseiteket,a tapasztalataitokat, ez nagyon jó!! Így olyan,mintha mi is ott lennénk kicsit veletek, bár tudom, hogy ezt igazán az érti,aki már járt ott! :)
P.S. nagyon szép a lakás!! :)

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.05.22. 11:58:53

@Csika&Eszter: Hát, a cél tényleg az, hogy megprbáljuk átadni, milyen is itt az élet. a legjobb persze személyesen megtapasztalni, megélni, mert akkor sok mindent megért az ember, ami esetleg addig érthetetlen vagy furcsa. Meg persze sok mindent azután sem ért meg. Ezzel néha mi is így vagyunk. :-)

Sajo'

u.i.: nekünk is tetszik, igazán otthonos. :-)

PrincessSuperstar 2011.09.14. 09:09:30

Sziasztok! Tegnap este találtam rá erre a blogra és azóta elolvastam már sok bejegyzést, nagyon tetszik! Konkrétan a varanasi-i halottégetést írtam be a google-be mert egy kicsit utána akartam olvasni, és rátaláltam az ezzel kapcsolatos írásotokra itt, utána pedig elolvastam az összes varanasi-s írást is :) Egy barátommal októberben érkezünk Indiába (azon belül is Varanasi lesz az első állomás ahogy Nepálból leereszkedünk) - szóval próbáljuk magunkat felkészíteni a Varanasi-élményre (ami nyilván lehetetlen, de azért nagyon érdekes olvasgatni ilyen leírásotokat, és a tietek eddig a legjobb, amit találtam:) - Nem tudom, hogy ott vagytok-e még most is, ha igen, esetleg összefuthatnánk egy pizzára :) Üdv

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.09.14. 14:50:39

@PrincessSuperstar: Szia!

Örülünk, hogy tetszenek az írások. Sajnos most nem vagyunk Varanasiban, az egy év gyorsan eltelt. Persze minden évben tervezünk visszamenni pár hétre, de az legközelebb sajnos csak jövő márciusban lesz.

Viszont szerintem Nandan(róla sokat olvashattok a blogban) biztos szívesen találkozik Veletek és ő sokat tud mesélni a városról és Indiáról. Sőt, szerintem ki tudtok venni akár egy szobát is náluk, ha éppen ott van kedvetek megszállni (a szobák szépek és nem drágák).

Üdv,
Sajo'

PrincessSuperstar 2011.09.15. 12:10:46

Szia! Miután megírtam a kommentet, megtaláltam az infot, hogy csak egy évig volttok ott és már haza tértetek.. :) elnézést..

Igen, a család és a hely ahol éltetek nagyon szimpatikus volt - szerinted van lehetőség arra, hogy felvegyük velük a kapcsolatot és megérdeklődjük, hogy egy szobat ki tudunk-e venni pár napra náluk? szuperlenne.. :) Emailen vagy milyen úton érdemes kommunikálni? Előre is nagyon köszi!

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.09.16. 10:24:18

@PrincessSuperstar: Szia! Az előbb egy pillantra véletlenül kimoderáltam a hozzászólásod, lehet, hogy kaptál róla értesítést, nem volt szándékos, elnézését. De már vissza is állítottam. :-)

Szerintem meg tudtok szállni Nandanéknál, bár az a csúcsidőszak, így írjatok neki időben. nandan csinált egy honlapot a szállásnak: groovyganges.com/.

Októberben nem szükséges légkondi szerintem, így légkondi nélküli szobaárat nézz. A kontakt infókat ott megtalálod, de hivatkozz rám nyugodtan, amikor írsz Nandannak.

Üdv,
Sajo'

PrincessSuperstar 2011.09.16. 21:23:10

Nagyon köszi! Irtam Nandannak, várom a válaszát. Az a baj, hogy pontosan nem tudjuk melyik nap érkeznénk (ez attol fugg, hogy alakul a nepáli tura), de hozzávetolegesen hátha meg tudja mondani, hogy van-e hely:) Még egyszer koszi!

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.09.17. 08:24:23

@PrincessSuperstar: Szia! Reméljük lesz szállás náluk. De ha nem, akkor a környéken biztos találtok majd olcsó, de normális szállást és abban is biztos vagyok, hogy találkozni tudtok a családdal (sőt, ha érdekel Titeket, akkor biztos szívesen megszervez egy látogatást a faluba is).

Üdv,
Sajo'
süti beállítások módosítása