HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Indiai mindennapok - Női jogok

2010.08.01. 04:16 :: Sajo - www.chanceindia.org

Eredetileg más bejegyzést terveztem, de az élet – mint olyan gyakran , itt Indiában – közbeszólt. Ugyanis tegnap este egy olyan szomorú történetről szereztünk tudomást, amit úgy érezzük, hogy érdemes megosztani másokkal is...márcsak azért is, mert tökéletesen rávilágít az itteni nők kiszolgáltatot helyzetére. A tovább gombra kattintva lehet elolvasni a történetet.

Magát a főszereplőt nem ismerjük. Ellenben a húgát igen, tőle hallottunk mindent. Szóval ott kezdődött az egész, hogy a legidősebb nővére – Roli – a szülők akarata ellenére férjhez ment. Szerelemből. Ráadásul egy alacsonyabb kasztú férfihoz, ami egy olyan hagyományőrző brahmin (papi kaszt) családban, mint az övék, szinte szentségtörésnek számít. Azaz a család kitagadta, az apja többet hallani sem akart róla. A húgai azért alkalmanként titokban tartották vele a kapcsolatot telefonon keresztül, de utána egy időre teljesen eltűnt a szemük elől. Az azonban már nagyon hamar kiderült, hogy a férj nem volt túl jó választás Roli részéről: erőszakos, a feleségével nem sokat törődő embernek bizonyult. Ráadásul a férj családja sem volt túl kedves az új feleséggel, ők sem örültek ennek a házasságnak, hiszen így elestek a hozománytól.

Amikor újra hallottak Roliról, akkor már nagyon rossz volt a helyzet. A lány sírva hívta fel az egyik húgát, hogy a férje minden nap veri és közben született egy kisfiúk, akit szintén rendszeresen bánt az apja. Sajnos a húgai semmit sem tehettek szegényért, és az apjuk pedig, aki talán segíthetett volna, továbbra sem akart hallani Roliról.

Legközelebb pár hét múlva kaptak hírt a lányról, ekkor viszont már ennél jóval nagyobb volt a baj. Roli az egyik húgát várta meg az iroda előtt, ahol az dolgozik. Szemei körül véraláfutásokkal, a testén verésnyomokkal. Sírva mondta, hogy elmenekült otthonról és nem mer hazamenni, mert hallotta, amikor a férje és az anyósa arról beszéltek, hogy megölik őt. A férj ugyanis újra akar házasodni és útban van a régi feleség. Az anyós pedig csak bíztatta őt, hogy úgyse törődik senki ezzel a nővel, nyugodtan ölje meg és utána égettesse el.

Szóval a húgával együtt hívták fel az apjukat, könyörögve, hogy segítsen. Azonban az apa – mármint, ha annak lehet az ilyet nevezni - hallani sem akart erről. Azt mondta, menjen csak vissza a férjéhez, akit ő választott magának.

Roli szegény elment a rendőrségre is védelmet kérni, de ott nem voltak hajlandók jegyzőkönyvezni a panaszát...hozza el a szüleit, akik tanúskodnak majd mellette és felelőséget vállalnak érte, ha elhagyja a férjét. Roli húgai együtt könyörögtek otthon az apjuknak, hogy tegye meg, sőt az egyik húgának a férje is kérlelte a szülőket. De ők hajthatatlanok maradtak, mondván mit szólna a közösség, ha visszafogadnák ezt a lányt? Sőt, a nagymama is kijelentette, hogy ő elköltözik a házból, ha segíteni mernek, mert ő nem bírná elviselni ezt a szégyent. Pedig a közösség éppenhogy helyeselné, ha megbocsátanának...több szomszéd is kérte őket, hogy segítsenek a lányukon, de annyira elvakultak, hogy semmilyen más véleményt nem hajlandók meghallgatni.

Így viszont Rolinak szinte semmi esélye sem maradt...egyedül, nőkét...talán még a túlélésre sem. Annyit tudni róla, hogy menedéket keresve visszament a korábbi lakhelyükre, ahol viszont – egy ott lakó korábbi szomszéd beszámolója szerint - a férje megtalálta és a hajánál fogva rángatva, végig ütlegelve vonszolta el onnan. Ki tudja, látják-e még élve? Ugyanis abban igaza volt Roli anyósának...ha a szülők nem keresik és nem követelnek vizsgálatot, akkor senki sem fog törődni a halálesettel. Elégetik. Elment. Kész.

Hát ennyi a történet. Sok okos dolgot nem tudok ehhez hozzátenni. Roli húgának is csak egyet tudtam javasolni – amit viszont talán meg is fogad – hogy keressenek fel egy női jogokat védő szervezetet, hátha ők tudnak valamit tenni. Szerencsére Nandlal Master felesége pont egy ilyen szervezetnek a helyettes-vezetője. Roli húga meg is ígérte, hogy felhívja másnap reggel...remélem tényleg tudnak segíteni. Mivel Indiában mostanában valamivel több figyelmet és nyilvánosságot kapnak a női jogok és a nőkkel szemben elkövetett erőszakos bűncselekmények, - sőt, az elmúlt időszakban politikai téma is lett -, így a rendőrség is hajlandó talán lépni, ha egy szervezet vagy a média elkezd érdeklődni.

10 komment

Címkék: india életmód

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr232190408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peter Blau 2010.08.02. 09:47:55

Szegény nő! És mennyi férfi van Európában aki egy rendes, kedves feleségre áhítozik...

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.08.03. 03:29:04

@Peter Blau: Kedves Péter! Igen, ez így van. Persze azért gyorsan hozzá kell tennem azt is, hogy itt Indiában is nagyon sok jó házasság van. A baj csak akkor van, ha valamiért mégsem sikerült jól és a férj (vagy a családja) kegyetlen, akkor a nő egyedül nem nagyon tud ellene védekezni...persze a saját családja jó esetben kiáll mellette.

Üdv,
Sajo'

diabolica 2010.08.03. 10:20:09

Azt a szégyent nem viseli el a feleség családja, hogy visszafogadja az elkóborolt lányukat, az viszont nem okoz nekik gondot, hogy azzal a tudattal éljenek, hogy a lányukat megölték és ők semmit nem tettek. Végtelenül felháborít a bizonyos társadalmak primitívsége és elvakultsága..

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.08.03. 17:31:13

@diabolica: Szia! Sajnos ez tényleg érthetetlen és nagyon szomorú, ezért is osztottuk meg ezt a történetet. Azonban azt hozzá kell tennem, hogy nem az indiai társadalom ilyen, hiszen a többség itt is mélyen elítéli az ilyen cselekedeteket, hanem csak néhány ember. Sajnos ilyen emberek mindenhol a világon előfordulnak. :-(

Üdv,
Sajo'

Bona Fides 2010.08.06. 23:51:29

Az nem derül ki a postból, hogy Indiában ezt a törvények engedik? (Nem hiszem. Tudtommal a törvények már "modernek", csak a hagyományok továbbélése okoz problémát.)
Ha nem engedik a törvények, akkor a rendőrség törvénytelen eljárása miatt a megfelelő szervhez kellene fordulnia Rolinak (nálunk ez a szerv az ügyészség), de a rendőrséget felügyelő minisztériumhoz is fordulhat.
Mi van akkor, ha Rolinak nem élnek a szülei????
Én is felháborítónak tartom az esetet, de úgy gondolom, Rolinak is talpraesettebbnek kellene lennie.
A post írója kért már tájékoztatást pl. az indiai magyar konzulátuson arról, hogy mit lehetne tenni? Esetleg az indiai követségtől? Vöröskereszt? Valamilyen keresztény szeretetszolgálat?
Egy post ugyan érdekes lehet, de itt most háborgás helyett a megoldást kellene keresni.
Sürgősen.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2010.08.07. 04:23:34

@Bona Fides: Kedves Bona Fides!

A törvények természetesen itt sem engedik meg az ilyet. Ám az elvileg meglevő jogok érvényesítése ilyen esetekben szinte lehetetlen. Sajnos a bürokrácia olyan mértékű, illetve annyira nem a kisemberekért dolgozik, hogy Roli bármivel is próbálkohatna egyedül, szinte reménytelen lenne bármit is elérnie, inkább csak rontana a saját helyzetén. Rolitól amúgy már az is nagy szó, amit eddig megtett, hogy kitörjön ebből a helyzetből...itt nem úgy vannak nevelve a lányok, hogy kiáljanak a jogaikért.

Nandannal, a házigazdánkkal természetesen azóta alaposan átbeszéltük a helyzetet és továbbra is az tűnik a legjobb megoldásnak, hogy a bejegyzés végén általam is említett jogvédő szervezethez forduljon Roli...ez az információ már remélhetőleg eljutott hozzá...legalábbis a hugaihoz már biztos.

Ehhez kapcsolódóan legújabb fejlemények a következők: Rolit sajnos annyira bántalmazta a férje, hogy jelenleg az egyik szemére nem lát. Viszont az apa a szomszédok és néhány rokon nyomására megígérte, hogy megpróbál nyomást gyakorolni a lánya érdekében...ez egylőre abból állt, hogy egy a férj családját is ismerő emberen keresztül megüzente, hogy ha a férj nem hagyja abba a bántalmazást, akkor a rendőrséghez fordul. Majd kiderül, hogy ez elég-e bármire is.

Üdv,
Sajo'

Lehani 2011.04.19. 00:12:26

Kedves Sajó!
Most olvastam újra ezt a bejegyzést.
Az érdekelne, hogy időközben mi történt Rolival? Hallottatok róla azóta?? Remélem rendeződött a sorsa....

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2011.04.20. 10:13:59

@Lehani: Kedves Lehani!

Sajnos sok jóról nem tudok beszámolni Rolival kapcsolatban. Utána még jópárszor érdeklődtünk, hogy mi a helyzet, de csak nagyon bizonytalan információkat kaptunk. A családnak nyilván nem érdeke kitergetni a szennyest, így kevés információ jut el hozzánk. Annyit tudunk, hogy amegnyilvánuló külső érdeklődés miatt egy picit javult a helyzet - legalábbis egy ideig -, így már talán nincs közvetlen életveszélyben. De boldog házassága ettől persze nem lesz. :-(((

Üdv,
Sajo'

rágógumó 2013.05.20. 08:46:27

Én mióta voltam indiában, azóta indiát egy elnyomó, rasszista, beteg országnak tartom. Az undorító kasztrendszere pedig hitler lázálmaival vetekszik. Vannak kultúrkörök indiában amire ez nem igaz pl. A szikhek egy része stb., de ez kivétel.

Sajo - www.chanceindia.org · http://indiaindia.blog.hu 2013.05.20. 09:57:51

Kedves Rágógumó!

Szerintem is nagyon sok tekintetben modernizálásra szorulna India társadalma, mert a jelenlegi társadalmi és szociális berendezkedéstől rengetegen szenvednek. A nők különösen, de nem csak ők. A fiatal férfiak sokszor hihetetlen frusztráltak -, mert vágynak a nők után, de a társadalmi szokások és gyakran a család anyagi helyzete miatt csak "ki tudja mikor" jutnak majd feleséghez. És ezt a frusztrációt csak erősítik a bollyvoodi és hollywoodi filmek által keltett illúziók, és a TV-k által közvetített laza nyugatias erkölcs és fogyasztási láz. Persze a többségük úgy-ahogy tudja kezelni a frusztrációját, de néhányukból a hírekben hallható módon robban ki ez. Sajnos. A hihetetlen bürokrácia és korrupció, és persze a régi, mára már elavult társadalmi nézetek miatt a nőknek alig van esélyük megvédeni magukat. De ez nem jelenti azt, hogy minden indiai férfi romlott és kegyetlenül bánik a nőkkel...sőt, a többségükre ez természetesen nem igaz.

A témában érzett felháborodásodban teljes mértékben osztozok, azonban az indiai kultúrában is rengeteg olyan érték van, amit meg nekünk lenne érdemes észrevennünk és átvennünk, így az egész társadalomra vonatozó sommás ítélettől óvakodnék. De ismétlem, sok tekintetben szerintem is modernizálni kellene az indiai társadalmat - ami viszont nem kell, hogy a nyugati modell átvételét jelentse, sőt -, hogy ezek a szörnyű visszás dolgok megszűnjenek.

Üdv,
Sajo'
süti beállítások módosítása