HTML

India, India

Élet Indiában....avagy egy év önkéntesként egy borzalmasan szegény, ám mégis csodálatos országában, ahol csak az biztos, hogy semmi sem biztos. És ilyen körülmények között indíts el egy oktatási programot!? Komoly és vicces történetek, érzések, gondolatok, kultúra, képek, videók és riportok Indiából, azaz minden, ami velünk történik vagy eszünkbe jut. Na meg az is, ami Titeket érdekel. Kérdezz bátran Indiáról, ha nem tudjuk, majd megkérdezzük itt valakitől. :-)

Címkék

chanceindia (41) coca cola (2) életmód (25) esemény (6) fairtrade (1) india (80) itthon (9) Mehdiganj (1) riport (16) rólunk (12) tanítás (5) utazás (8) vallás (12) varanasi (8)

Ha tetszik az oldal...

...köszönjük, hogy megosztod másokkal. :-)

Halottégetők

2010.01.21. 21:42 :: Sajo - www.chanceindia.org

 

 

Halottégetők. Varanasi legnagyobb vallási ünnepén ők is összegyűlnek egy sátorponyva alatt és méltóképp megemlékeznek Ráma egy nagyhatalmú gonosz démon felett aratott győzelméről. De kik is azok a halottégetők?

Hát, akik a halottakat égetik. :-) Varanasiban különösen sokat találni belőlük, lévén, hogy ez India egyik legszentebb városa és akit itt égetnek el, az a Nirvánába jut. Így hát az itteni halottégetőknek nem kell aggódniuk a megélhetésük miatt, mindig van ügyfél. Sokan már életükben ideköltöznek, hogy biztosan itt égessék el őket. És persze nem lehet ám akárki halottégető. Ez is egy kaszt, amelybe születni kell. Persze mielőtt nagyon irigykedni kezdene valaki rájuk, azt is gyorsan elmondom: a halottégetők érinthetetlenek, márpedig az érinthetetlenek a mai napig is a legkitaszítottabb réteg Indiában. Hogy a jól jövedelmező munka és a kitaszítottság hogyan képzelhető el egyszerre? Előrebocsátom, hogy egyik indiai ismerősöm mesélte el ennek történetét, amit leírva sehol sem láttam, így garanciát nem tudok vállalni a monda eredetiségéért. Mindenesetre a történet annyira indiai, hogy számomra hitelesnek tűnik. :-)

Szóval a történet: Varanasi már az ősi időkben is híresen szép város volt, messzi földről jöttek ide az emberek csodájára járni. Így történt, hogy Siva isten és felsége Parvati is elhatározta, hogy eljönnek megnézni. Így is tettek, jól is érezték magukat. Azonban mikor hazaértek egyszer csak Parvati sírni kezdet. „Mi a baj drága Feleségem, hát nem tetszett Varanasi?” kérdezte Siva. „Jaj, dehogynem drága Uram, azonban nincs meg a kedvenc fülbevalóm egyik párja. Biztosan Varanasiban hagytam el!” válaszolta Siva. „Egyet se aggódj, visszamegyek és megkeresem.” Válaszolta Siva. Így is tett, azonban hiába ment vissza és kutatta át az egész várost, nem találta az elhagyott fülbevalót. Amikor ezt elmondta Parvatinak, akkor az még nagyobb sírásban tört ki. Ekkor érkezett meg Visnu, aki miután meghallotta, mi a baj, maga is a fülbevaló keresésére indult. Kisvártatva visszatért a megtalált fülbevalóval, ám amikor azt odaadta Parvatinak, az csak még jobban zokogni kezdett. „De hát mi a baj drága Feleségem, hiszen megvan a fülbevalód?” kérdezte Siva. „Igen, de valaki kifeszegette belőle a gyönyörű drágakövet, így tönkretette az egészet” válaszolta Parvati. Siva ezen nagyon felháborodott, hogy valaki így meglopta őket és elhatározta, hogy mindenképpen felkutatja a tolvajt.

Vissza is ment hát a városba és addig kutatott, addig kérdezősködött, míg végül előtte állt a bűnös. Aki ráadásul egy pap volt, ami Siva számára még nagyobbá tette a sértést. „Hát megloptál engem és a feleségemet!” ripakodott rá a papra. „Példásan megbüntetlek, hogy másnak többé ilyen ne jusson eszébe. Mostantól fogva Te és az összes utódod érinthetetlen leszel, kitaszítva fogtok élni a világ végezetéig!” Szegény ember a rémülettől térdre borult. „Könyörül rajtam irgalmas Isten, hiszen nem tudhattam, hogy az a fülbevaló Parvatié. Nagyon szegény vagyok és csak azért vettem el a drágakövet, hogy a családomnak enni tudjak adni.” Könyörgött a pap. Siva látta, hogy a pap igazat mond, így a haragja elpárolgott, ám szavát vissza nem akarta vonni. „Mivel tudatlanságból cselekedtél, így gondoskodom arról, hogy bár érinthetetlenek lesztek, mégis Te, a családod és utódaid ne éhezzenek. Így hát az átok mellé egy ajándékot is adok. Ezentúl akit Te vagy az utódaid égetnek el ebben a városban az megtisztul és egyből a Nirvánába jut. És hogy ne szenvedjetek szükséget semmiből, ennek árát Ti határozhatjátok meg igazságosan, de szabadon.”

Így lett hát Varanasiból egy szent város, és így lettek az érinthetetlen halottégetők. A halottégetők a mai napig is szabadon határozhatják meg a szertartás árát. A szegénytől keveset kérnek, a gazdagtól sokat.

 

Szólj hozzá!

Címkék: vallás india varanasi

A bejegyzés trackback címe:

https://indiaindia.blog.hu/api/trackback/id/tr981691399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása